Ileostoma
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voor de operatie

Voorbereiding in het ziekenhuis 

Voor de operatie komt de stomaverpleegkundige bij u om de juiste plaats van de stoma op de buik te bepalen. Zij houdt hierbij rekening met de kleding die u draagt en ze kijkt of u de plaats kunt zien. Ook houdt ze rekening met plooien en littekens op de buik.
Gebruikt u een rolstoel of draagt u een orthopedisch korset of een beugel, neem die dan mee naar het ziekenhuis. Dit is belangrijk om later uw leefpatroon weer op te pakken en problemen van lekkage van de stoma en huidirritatie te voorkomen.
De stomaverpleegkundige bekijkt met behulp van een huidplak en soms een zakje wat voor u de juiste plaats is. Met een watervaste stift zet zij een stip op de plaats. Soms zijn er meerdere plaatsen mogelijk. Dan zet de verpleegkundige links en rechts een stip op de buik. De chirurg probeert tijdens de operatie de gemarkeerde plaats te gebruiken om de stoma aan te leggen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: