Ileostoma
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Leven met een ileostoma

In de eerste periode nadat de stoma is aangelegd, moet u wennen. Uw lichaam werkt anders. Misschien gaan dingen net even anders dan u gewend was, maar u kunt leren leven met een stoma. Hieronder staan een aantal adviezen en tips die u hierbij kunnen helpen. 

Praten over de stoma 

Het kan fijn zijn als u over uw ziekte en de stoma praat met uw naasten. Zij zullen dan sneller en beter met uw nieuwe situatie vertrouwd raken. Via de Stomavereniging kunt u in contact komen andere stomadragers.

Stomavereniging
De Stomavereniging is een vereniging voor en door mensen met een stoma. Hier worden ervaringen van stomadragers verzameld en gedeeld. De Stomavereniging vindt het belangrijk om waarde aan het leven van mensen met een stoma toe te voegen. De vereniging zet zich in voor een optimale kwaliteit van leven van stomadragers.

Op de website www.stomavereniging.nl staat veel informatie over stoma’s, stomazorg, materialen, leven met een stoma, enzovoorts.

Kleding 

U kunt meestal de kleding dragen die u wilt. Een strakke riem ter hoogte van de stoma kunt u beter niet dragen, omdat dit problemen kan geven. U kunt ook bretels dragen in plaats van een riem. Bent u gewend een korset of corselet te dragen, dan kan deze als dat nodig is worden aangepast.

Eten en drinken 

Na de operatie mag u bijna alles weer eten en drinken. Het is belangrijk dat u goed kauwt. Sommige voedingsmiddelen geven meer gasvorming of geven de ontlasting een sterkere geur dan andere voedingsmiddelen. U kunt het beste zelf uitproberen hoe u op de voedingsmiddelen reageert. Sommige voedingsmiddelen kunnen zorgen voor verstopping doordat ze niet te verteren en draderig zijn.

De functie van de dikke darm om vocht en zout uit de ontlasting te halen is er niet. Daarom bevat de ontlasting veel vocht en zout. Omdat u veel vocht verliest, raden wij u aan om per dag 2 tot 2,5 liter vocht te drinken. Omdat u veel zout verliest, moet u meer zout bij het eten doen. Ook moet u bijvoorbeeld tussen de maaltijden door iets hartigs nemen. Houd uw lichaamsgewicht in de gaten. De diëtist vertelt u tijdens uw opname in het ziekenhuis hoe u het zouttekort kunt aanvullen en waar u op moet letten. Aan de stomaverpleegkundige kunt u uiteraard ook vragen stellen over eten en drinken.

Dagelijkse verzorging 

U kunt met een stoma gewoon douchen of in bad. Doet u dit zonder stomamaterialen, houd er dan rekening mee dat er ontlasting uit de stoma kan komen. Houd in dat geval toiletpapier of gaasjes bij de hand. U hoeft niet bang te zijn dat er water in de stoma loopt.

Gebruik geen zeep, zalf, baby- of lotiondoekjes bij de verzorging van de stoma. Deze zijn vaak te vet, waardoor het stomamateriaal minder goed blijft plakken.

Verwijder haren rond de stoma regelmatig met een wegwerpscheermesje. Houd ter bescherming een gaasje op de stoma. Beweeg bij het scheren van de stoma af.

Geur 

De opvangzakjes horen geurloos te zijn. Toch kan er door lekkage of door een slechte hechting op de huid geur ontstaan. Neem in dat geval contact op met de stomaverpleegkundige.

Op de zakjes zit een filter. Dit filter kan gas uit de darm reukloos laten ontsnappen, zodat het zakje niet bol gaat staan. Na twaalf uur werkt het filter niet meer. Het is dan verzadigd.

Zwangerschap en anticonceptie 

Een stoma heeft in het algemeen geen invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Een zwangerschap is dan in principe nog steeds mogelijk. De werking van de anticonceptiepil kan voor de vrouw met een ileostoma niet betrouwbaar zijn. Overleg met uw huisarts of behandelend specialist of u de pil kunt gebruiken of dat het veiliger is een andere vorm van anticonceptie te gebruiken.

Werk 

Met een stoma kunt u in principe gewoon werken. Zwaar lichamelijk werk kan soms problemen opleveren. Ook is het belangrijk een juiste tiltechniek te gebruiken. Bespreek met uw behandelend arts of stomaverpleegkundige wanneer u uw werkzaamheden weer op kunt pakken. Soms adviseert de stomaverpleegkundige u preventief een steunbandage.

Medicijnen 

Vertel uw arts dat u een dunne darm stoma heeft als u medicijnen gebruikt of krijgt voorgeschreven. Sommige medicijnen worden pas in de dikke darm actief. U verliest deze medicijnen dus door de stoma.

Sport en hobby's 

Er is meestal geen reden om na de operatie te stoppen met uw hobby's of sport. U kunt gewoon zwemmen met een stoma. Als u een stomazakje met koolstoffilter gebruikt, kunt u voor het zwemmen het filter met een sticker afplakken. Zo zorgt u ervoor dat er geen koolstof uit het filter lekt. Het filter werkt niet meer als het in contact komt met water. Als u gaat zwemmen, wissel het zakje of de plak dan ongeveer een uur van tevoren. De plakkracht is dan beter dan als u het net van tevoren verwisselt.
In sommige gevallen kunt u beter geen sporten doen met veel lichamelijk contact. Overleg hierover met uw stomaverpleegkundige of behandelend arts.

Vakantie 

Bent u pas geopereerd en gaat u op vakantie naar het buitenland, bespreek uw vakantieplannen dan met uw behandelend arts en stomaverpleegkundige. Neem voor een vakantie naar het buitenland deze voorzorgsmaatregelen: 

  • Neem voldoende opvangmateriaal mee. Als u een medische verklaring van de stomaverpleegkundige laat zien, mag u bij sommige luchtvaartmaatschappijen vijf kilo extra bagage meenemen.
  • Schrijf de artikelnummers van het materiaal dat u gebruikt op in het medisch paspoort dat u bij de stomaverpleegkundige kunt krijgen.
  • Verdeel het opvangmateriaal over uw bagage, ook handbagage. Zo heeft u altijd materiaal bij u, ook als een deel van uw bagage kwijtraakt.
  • Als u naar een land gaat waar het warm is, kunt u extra vocht verliezen. Neem dan ORS-poeder (Oral Rehydration Salt) mee. Dit voorkomt uitdroging. U kunt dit bij de apotheek kopen. 
  • Kijk goed uit met drinkwater. Drink altijd water uit flessen.
  • Vraag bij de stomaverpleegkundige om een stomapaspoort.

Vergoedingen 

Het meeste stomamateriaal wordt vergoed door uw verzekering. De kosten van stomamaterialen vallen wel onder het eigen risico. Vraag uw zorgverzekering naar de vergoeding en vraag naar de voorwaarden waar u uw materialen kunt bestellen.

Tips 

  1. De beste tijd om het materiaal te verwisselen is 's morgens voor het eten. De stoma is dan het minst productief.
  2. Eet regelmatig; dat zorgt ervoor dat de productie regelmatig is.
  3. Blijf altijd voldoende drinken, ook als u zich niet lekker voelt.
  4. Houd uw lichaamsgewicht in de gaten.
  5. Zorg dat u voldoende plast. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  6. Voor het legen van het stomazakje kunt u toiletpapier in het toilet leggen om opspatten te voorkomen.
  7. U kunt de stoma verzorgen met gewoon kraanwater.
  8. In plaats van gaasjes kunt u ook washandjes, tissues, zacht toiletpapier of keukenrol gebruiken. Gebruik geen baby- of lotiondoekjes, deze doekjes zorgen ervoor dat het stomamateriaal minder goed plakt.
  9. Tijdens de verzorging van een stoma kunt u deze goedkope luchtverfrissers prima gebruiken: koffiedik op een schoteltje of een afgestreken en uitgeblazen lucifer.
  10. Heeft u stomamaterialen met filter én stickers, plak dan bij het douchen, baden en zwemmen het filter af met een sticker.
  11. Zorg dat u altijd opvangmateriaal bij u heeft, zelfs wanneer u maar een uurtje van huis bent.
  12. Leer naam, merk en maat van het opvangmateriaal uit uw hoofd of schrijf deze informatie op.
  13. Zorg altijd dat u voldoende opvangmateriaal in huis heeft. Bestel een nieuwe voorraad als u de laatste doos aanbreekt.
  14. Neem uw eigen stomamateriaal en het stomaboek mee als u naar uw behandelend arts of de stomaverpleegkundige gaat.
  15. Als u naar de stomaverpleegkundige gaat, hoeft u niet van tevoren uw materiaal te wisselen. Dit gebeurt op de poli bij de controle. Neem wel een zakje en een huidplak mee. 
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: