Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Ileostoma

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een operatie aan het laatste gedeelte van uw dunne darm of dikke darm te ondergaan. Daarbij wordt een tijdelijk of blijvend stoma aangelegd. Hier leest u informatie over de operatie en de stoma. Ook leest u hier adviezen over het leven met een ileostoma. 

Wat is een stoma? 

Een stoma is een kunstmatige uitgang van de dikke of dunne darm of van de blaas. Het woord ‘stoma’ komt uit het Grieks en betekent mond of uitmonding. Een stoma is letterlijk een kunstmatige uitmonding op de buik.

Er zijn drie soorten stoma's: 

  • colostoma: kunstmatige uitgang van de dikke darm
  • ileostoma: kunstmatige uitgang van de dunne darm
  • urinestoma: een kunstmatige uitgang voor plas

U krijgt een ileostoma.

Wanneer is een ileostoma nodig? 

Er zijn twee redenen om een ileostoma aan te leggen: 

  1. De dikke darm wordt gedeeltelijk verwijderd en de uiteinden van het gezonde stuk dikke darm worden aan elkaar gehecht. Om dit goed te laten genezen, wordt er een tijdelijke dubbelloops ileostoma aangelegd (zie tekening 1).
  2. De hele dikke darm wordt verwijderd. Het laatste deel van de dunne darm wordt door de buikwand naar buiten geleid, omgeslagen en als stoma in de huid gehecht (zie tekening 2).

Een stoma ziet er rood doorbloed uit, zoals de binnenkant van uw wang. De stoma zelf is gevoelloos. De plaats van de ileostoma is meestal rechts op de onderbuik. 

1: dubbelloops ileostoma
2: eindstandig ileostoma

De normale spijsvertering 

Op de tekening ziet u het spijsverteringskanaal. Het spijsverteringskanaal loopt van de mond tot de anus en is nodig om het eten te verteren. Via de mond en de slokdarm komt het voedsel in de maag. Daar komen er maagsappen bij, die het vermengen tot een dunne brij.
Onderaan de maag zit een spier die ervoor zorgt dat het voedsel met kleine hoeveelheden in de dunne darm komt.
In de dunne darm wordt het voedsel verder vermengd met andere spijsverteringssappen. Dan begint de opname van de voedingsstoffen in het bloed. Dat gebeurt via de darmwand. De spijsverteringssappen zorgen ervoor dat het voedsel wordt afgebroken.
Als de voedselbrij door de 5 tot 6 meter lange dunne darm is gekomen, zijn alle stoffen die het lichaam nodig heeft opgenomen.
De voedselbrij komt nu in de dikke darm. De dikke darm maakt de brij vaster door er vocht en zout uit te halen. Wat overblijft verzamelt zich in het onderste gedeelte van de dikke darm en verlaat via de anus het lichaam in de vorm van ontlasting.

Spijsverteringskanaal

De spijsvertering als u een stoma heeft 

Als u een stoma heeft, komt de ontlasting niet meer op de natuurlijke manier, zoals u gewend was.
Bij een ileostoma is het laatste gedeelte van de dunne darm door een opening in de buikwand in de huid vastgehecht. De stoma heeft geen sluitspier. Dit betekent dat de ontlasting direct uit de stoma komt, zodra het daar is aangekomen. U heeft er dus geen controle over. Om de ontlasting op te vangen wordt er een zakje op de buik geplakt. De functie van de dikke darm om vocht uit de ontlasting te halen zodat deze vaster wordt, is er niet. Daardoor zit er nog veel vocht in de ontlasting, deze is dus dun.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: