Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hystero-salpingografie (HSG)

Wij willen u informeren over het HSG-onderzoek, dat plaatsvindt op de afdeling Radiologie. Hier leest u over het onderzoek, de eventuele risico’s en bijwerkingen in algemene zin. Dit röntgenonderzoek maakt het mogelijk om met behulp van een contrastvloeistof afbeeldingen te maken van de vorm van uw baarmoederholte, de eileiders en de doorgankelijkheid van uw eileiders.

Voorbereiding 

Voor het maken van een afspraak neemt u contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde van Rijnstate via telefoonnummer 088 - 005 6495. In overleg wordt de datum en tijd voor het onderzoek met u vastgesteld. Het is belangrijk dat u op het moment van het onderzoek niet zwanger bent. Dit betekent dat we het onderzoek ruim voor uw ovulatie proberen te plannen. Als dat niet mogelijk is en het onderzoek na de ovulatie plaatsvindt, moet u condooms gebruiken tot na het onderzoek.

Het onderzoek kan krampen van de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt menstruatiepijn. Wij adviseren u pijnstillers te gebruiken (bijvoorbeeld Nerofen, Aleve of Ibuprofen). Neem deze één uur voorafgaand aan het onderzoek in. Het is mogelijk dat u zich na het onderzoek niet lekker voelt. Neem daarom iemand mee als begeleiding. 

Gang van zaken 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gynaecoloog/fertiliteitarts en een radioloog. De arts brengt een speculum (eendenbek) bij u in de vagina en desinfecteert vervolgens de wand van de vagina en de baarmoedermond. Hierna brengt hij/zij een slangetje in de baarmoeder en spuit door dit slangetje contrastvloeistof in de baarmoeder waardoor de baarmoederholte en de eileiders zichtbaar worden. Het inspuiten van deze vloeistof kan een vervelend en/of pijnlijk gevoel geven. De radioloog maakt tijdens en na het inspuiten van de contrastvloeistof röntgenopnamen. U kunt meekijken op een monitor, waarbij u uitleg krijgt over wat u ziet.

Risico’s 

Infectie 

Er is een zeer kleine kans op het ontstaan van een infectie van de eileider(s). Als bij u een verhoogd risico op het ontstaan van een infectie aanwezig is, bespreekt de gynaecoloog met u het preventief gebruik van antibiotica. U krijgt hiervoor dan een recept mee. Een infectie uit zich meestal in toenemende buikpijn, veranderde afscheiding en koorts (38° of meer). Mochten deze klachten ontstaan, neem dan direct contact op met Rijnstate. Tijdens kantooruren belt u met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde via telefoonnummer 088 - 005 8580. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dienstdoende gynaecoloog via telefoonnummer 088 - 005 6930.

Overgevoeligheid 

Voor het onderzoek wordt jodiumhoudende contrastvloeistof gebruikt. Als u allergisch bent voor jodium kan het onderzoek niet plaatsvinden.

Duur van het onderzoek 

Het onderzoek duurt 15 minuten.

Nazorg 

De ingespoten contrastvloeistof zal voor een deel teruglopen uit de vagina en voor een deel worden opgenomen en vervolgens weer uitgescheiden door het lichaam via de urine. U kunt u na het onderzoek wassen en u krijgt een maandverbandje om de olieachtige afscheiding op te kunnen vangen. Lichte buikpijn en een beetje bloedverlies zijn heel normaal in de eerste uren na afloop van het onderzoek.

Uitslag 

Meestal vertelt de arts u direct wat de voorlopige resultaten van het onderzoek zijn. De definitieve uitslag krijgt u tijdens een volgend bezoek aan uw behandelend arts.

Zwangerschap 

Als het mogelijk is dat u toch zwanger bent, neem dan contact op met de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde. In sommige gevallen is het nodig om het onderzoek uit te stellen.

Vragen? 

Als u nog vragen heeft, stel deze dan (eventueel telefonisch) voordat het onderzoek plaatsvindt aan de medewerkers van de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde. Besluit u om het onderzoek niet te ondergaan, meldt dit dan bij de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde. Als u wilt is een gesprek met uw behandelend arts natuurlijk ook mogelijk. 

Telefoonnummers 

  • Polikliniek Voortplantingsgeneeskunde: telefoonnummer 088 - 005 6495, werkdagen van 8.30 tot 11.30 uur.
  • Spoed: telefoonnummer 088 - 005 8580, werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.
  • Buiten kantooruren: telefoonnummer 088 - 005 6930.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: