Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hyperventilatietest bij kinderen

In overleg met je arts is besloten dat je binnenkort een longfunctieonderzoek krijgt. Hier vind je meer informatie over dit onderzoek en lees je wat je kunt verwachten.

Wat is een hyperventilatietest?

Bij de hyperventilatietest kijken we of je klachten worden veroorzaakt door een verkeerde manier van ademhalen. 

Voorbereiding thuis

  • Je mag je medicijnen gewoon gebruiken.
  • Gebruik je kalmerende of slaapmiddelen, dan vertelt de dokter je of je hiermee moet stoppen.
  • Je mag gewoon eten en drinken voor dit onderzoek.

Vul thuis alvast de vragenlijst in, eventueel samen met je vader/moeder/begeleider. De ingevulde vragenlijst lever je in bij de longfunctieanalist. Voor het onderzoek kun je je met je Rijnstatekaart melden bij de aanmeldzuil van de afdeling Longfunctie

 

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek adem je door een mondstuk dat is verboden met een longfunctieapparaat. Je krijgt een zachte klem op je neus. Het apparaat meet hoe snel en hoe je per minuut ademhaalt en hoeveel koolzuur je uitademt. De analist vraag je om drie minuten snel diep in- en uit te ademen op een tempo. Vervolgens haal je vijf minuten rustig adem. In totaal heb je het mondstuk negen minuten in je mond. Na de test bespreek je samen met de longfunctieanalist of en welke klachten je hebt ervaren. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 45 minuten.

Tips voor het onderzoek
Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Je vader, moeder of iemand anders die je vertrouwt. Hij of zij mag bij je blijven tijdens het onderzoek. In totaal mag je één extra persoon meenemen naar het onderzoek. Heb je ergens last van, zit je niet goed of heb je pijn tijdens het onderzoek? Vertel dit dan altijd. Dan kijken we wat we daar aan kunnen doen.

We vertellen altijd duidelijk wat er gaat gebeuren voor het onderzoek. Stel gerust vragen als je iets wilt weten of als je iets niet begrijpt

Wanneer krijg je de uitslag?

De uitslag krijg je van de kinderarts die het longfunctieonderzoek aanvraagt. Dat gebeurt tijdens een afspraak in het ziekenhuis of via de telefoon. De arts bespreekt dat met jou en je ouders wat er is gemeten en wat dat voor jou betekent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: