Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Huisbezoek bij peritoneale dialyse

Vandaag is het peritoneale dialyseteam bij u op huisbezoek gekomen. Hier vindt u meer informatie over dit bezoek en leest u wat u kunt verwachten.

Waarom krijgt u huisbezoek?

Uw nefroloog heeft aangegeven dat u meer wilt weten over peritoneale dialyse. We komen bij u op huisbezoek om u meer informatie te geven over deze behandeling en de uitvoering ervan. We kijken ook of uw huis geschikt is voor thuisbehandeling.

Welke vormen van peritoneale dialyse bestaan er?

Er bestaan twee vormen van peritoneale dialyse. Voor beide vormen heeft u een speciale katheter nodig. Deze brengen we in met een operatie. Hiervoor verblijft u een dag en een nacht in het ziekenhuis.

Continue ambulante peritoneale dialyse (CAPD)
Met CAPD voert u uw behandeling thuis of ergens anders zelf uit. Bij deze vorm van peritoneale dialyse vervangt u zelf vier keer per dag de vloeistof in uw buik.

Automatische peritoneale dialyse (APD)
Bij APD maken we gebruik van een machine om de vloeistof in uw buik te verwisselen. De dialyse vindt ’s nachts thuis plaats, terwijl u slaapt, aan de hand van een programma dat we vooraf hebben ingesteld. De APD-machine voert de behandeling uit. Deze machine regelt de wisseltijden, laat de gebruikte vloeistof uitlopen en vult uw buikholte weer met nieuwe vloeistof.

Wat heeft u nodig voor peritoneale dialyse?

Voor CAPD heeft u nodig:

  • Aparte ruimte of hoek in de kamer
  • Tafel
  • Gemakkelijke stoel
  • Goede verlichting
  • Verwarming
  • Wastafel met warm en koud water

Voor APD heeft u nodig:

  • Voldoende ruimte voor een Homechoice in de slaapkamer
  • Tafel of kastje (65 x 45 cm en minimaal 40 x 25 cm)
  • Dubbel stopcontact
  • Afvoer
  • Warm en koud stromend water
  • Goede verlichting
  • Wastafel met warm en koud water

Let op! Voor beide behandelmethoden heeft u voldoende ruimte nodig om de voorraad op te slaan. Deze ruimte moet schoon, droog en vorstvrij zijn.

Voorbeeld van een maandvoorraad

Hoe scheidt u het afval?

Bij peritoneale dialyse houdt u veel afval over. Plastic kan bij het plastic afval. Karton kan bij het oud papier. De zakken waar de vloeistof in zit moeten bij het restafval omdat hier een medische vloeistof in heeft gezeten. Soms is het nodig om een extra afvalcontainer aan te vragen bij uw gemeente.

Fixatieband

De fixatieband is een hulpmiddel om de katheter op de juiste plek te houden. Er is tegenwoordig een groot aanbod van fixatiebanden bij peritoneale dialyse te vinden op internet. Het is belangrijk dat de fixatieband prettig draagt. Het is niet belangrijk waar het hulpmiddel vandaan komt. Zorg ervoor dat het hulpmiddel de katheter niet beschadigt. Hieronder vindt u een overzicht van de maten waarin de fixatieband verkrijgbaar is en de bijbehorende taille- en confectiematen.

Maat Taillemaat Confectiemaat
S 65 - 80 cm 36 / 38 / 40
M 80 - 95 cm 42 / 44 / 46
L 95 - 110 cm 48 / 50 / 52
XL 110 - 130 cm 54 / 56 / 58
XXL 130 - 150 cm 60 en hoger
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: