Huidkanker
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Zes tips om verstandig te zonnen

Als de zon schijnt, is het fijn om naar buiten te gaan en ervan te genieten. Maar zont u wel verstandig? Rijnstate geeft zes tips:

  1. Kies een zonnebrandcrème die behalve tegen UVB-straling ook beschermt tegen UVA-straling. UVA-straling dringt dieper door in de huid en is er het hele jaar door (ongeacht of het zonnig is of niet). Op lange termijn is ook UVA-straling kankerverwekkend. Let op: UVA-straling komt door glas heen! Gebruik dus ook een zonnebrandcrème in de auto of als het bewolkt is.
  2. Koop een zonnebrandcrème die minstens factor 25 heeft, en een hogere factor als u een lichte huid heeft. Smeer uzelf regelmatig in, zeker na het zwemmen. Smeer genoeg crème, wees niet zuinig. 
  3. Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur regelmatig even de schaduw op. De zon heeft dan de meeste kracht. Wees extra voorzichtig met kinderen: laat hen dit deel van de dag niet langer dan 5 minuten in de zon.
  4. Draag een hoed of een pet. Ook lange kleren kunnen helpen. Er is zelfs zonwerende kleding te koop.
  5. Ga niet op de zonnebank. Deze geeft ook UVA- en UVB-straling af.
  6. Tot slot: ken uw moedervlekken. Ga naar de huisarts als deze groter of kleiner worden, gaan schilferen of jeuken. Huidkanker komt steeds vaker voor en is de meest voorkomende kanker in Nederland. Als u er op tijd bij bent, is de kans groot dat de ziekte goed te behandelen is.

Hoe ziet je huid er écht uit? 

De dermatologen in Nederland zijn in 2020 een bewustwordingscampagne gestart. Hoe bescherm je je huid? Hoe herken je veranderingen en klachten van plekjes die mogelijk met huidkanker te maken hebben?
Check het op de website www.hoezietjehuiderechtuit.nl

Ondergaande zon en strand
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: