Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn komt vaak voor en kan veel verschillende oorzaken hebben. Hoofdpijn kan u veel last bezorgen, maar is meestal onschuldig. Vaak kan uw huisarts uw hoofdpijn behandelen. Is dat niet het geval, dan wordt u verwezen naar de neuroloog. Jaarlijks komen er bij Rijnstate 3.000 patiënten vanwege hoofdpijn.

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

  • Spierspanningshoofdpijn komt het meeste voor. De pijn voelt aan alsof u een knellende band om uw hoofd heeft zitten. U kunt last hebben van overgeven of overgevoelig zijn voor licht en geluid. Oorzaken van spierspanningshoofdpijn zijn stress of een verkeerde houding.
  • Medicatie-afhankelijke hoofdpijn ontstaat als u langere tijd dagelijks pijnstillers gebruikt tegen hoofdpijn, zoals paracetamol. De pijnstiller gaat dan de hoofdpijn in stand houden totdat deze is uitgewerkt. Het is daarom belangrijk om regelmatig een dag géén paracetamol of een andere pijnstiller in te nemen.
  • Migraine komt voor in aanvallen van een of meerdere dagen. Deze vorm van hoofdpijn komt vaak aan één kant van het hoofd voor. Het kan zijn dat u misselijk bent, moet overgeven en last heeft van licht en geluid. Voordat de hoofdpijn begint, ziet ongeveer 15 procent van de mensen met migraine wazig, lichtflitsen of kleuren aan één kant. Vrouwen hebben vaker last van migraine omdat migraine samenhangt met hormonale veranderingen (denk aan het gebruik van de pil, menstruatie of zwangerschap).
  • Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor. Hierbij heeft u last van hevige aanvallen rond een oog, die tussen een dertig minuten en twee uur duren. Uw oog wordt rood en gaat tranen. De pupil wordt nauwer en het ooglid gaat hangen. Ook krijgt u een loopneus en kunt u haast niet stil blijven zitten.

Wat kunt u zelf doen tegen hoofdpijn?

Als u af en toe last heeft van hoofdpijn, kunt u gerust paracetamol hiervoor innemen. Heeft u vaker hoofdpijn, dan is het verstandig om een tijdje een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin schrijft u wanneer u hoofdpijn heeft, wat u daartegen doet (bijvoorbeeld rust of medicijnen) en bij vrouwen of u menstrueert. Hierdoor krijgt u inzicht in uw hoofdpijn. De website Thuisarts heeft een handig dagboek om in te vullen. Merkt u dat uw spieren vastzitten, dan kan bijvoorbeeld een sportmasseur deze losmaken.

Wat kan uw huisarts voor u doen?

Vaak kan uw huisarts uitleg geven over hoofdpijn en samen met u een behandelplan maken. Heeft u veel last van spierspanningshoofdpijn, dan kunt u bijvoorbeeld naar een Cesartherapeut. Is stress de hoofdoorzaak van uw hoofdpijn, dan kan uw huisarts met u naar deze oorzaak kijken. Bij spierspanningshoofdpijn of migraine kan de huisarts ook medicijnen voorschrijven.

Wat kan Rijnstate voor u betekenen?

Helpen de maatregelen die u samen met uw huisarts heeft besproken, niet genoeg? Dan kan uw huisarts u naar de neuroloog verwijzen. Ook als u last heeft van verlammingsverschijnselen, verwijst uw huisarts u door naar het ziekenhuis. Tijdens uw bezoek aan het ziekenhuis kijkt de neuroloog bijvoorbeeld naar de bewegingen van uw oog, de kracht die u in uw armen en benen heeft, uw reflexen en coördinatie. De neuroloog kan een scan van uw hoofd laten maken, maar meestal is dit niet nodig.

Na het gesprek en lichamelijk onderzoek bespreekt de neuroloog met u wat het beste behandelplan voor u zou kunnen zijn. Vaak kan uw huisarts u hierbij weer begeleiden. Soms blijft u nog onder controle bij de neuroloog. Het is ook mogelijk dat de neuroloog u naar een ziekenhuis verwijst dat een speciaal hoofdpijnspreekuur heeft met een psychiater en hoofdpijnverpleegkundige.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: