Hiv
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Hiv en zwangerschap

Heeft u een hiv-infectie en wilt u zwanger worden? Dat kan. Conceptie via niet natuurlijke weg is dan het veiligst, omdat u dan uw partner niet besmet. Een veilige manier is zelfinseminatie. Gebruikt u hiv-remmers? Dan zal het gebruik ervan aangepast moeten worden, omdat u niet alle medicijnen in de zwangerschap mag innemen.

Bent u man, hiv-positief en wilt u graag met uw partner een kind? Dan kan dat door het zogenaamde spermawassen. Dit is een behandeling waarbij het sperma hiv-vrij wordt gemaakt. Deze behandeling vindt niet in Arnhem plaats maar in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Overdracht virus

Alle zwangere vrouwen in Nederland wordt een hiv-test aangeboden. Dit om overdracht van het virus naar de baby te voorkomen. Bent u hiv-positief en zwanger, dan heeft u 30 tot 40 procent kans dat u het virus overdraagt aan uw baby. Dit kan gebeuren tijdens de zwangerschap, bij de bevalling of door het geven van borstvoeding. Met hiv-remmers wordt die kans verkleind tot 1 à 2 procent!

Bent u zwanger en wordt u hiv-positief getest?

Dan start u na de eerste drie maanden van uw zwangerschap met hiv-remmers. U blijft onder controle van de internist en de verpleegkundig specialist. De zwangerschap wordt gecontroleerd door uw gynaecoloog.

Slaat de medicatie goed aan en is het virus niet meer aantoonbaar in het bloed als u gaat bevallen? Dan kunt u via natuurlijke weg bevallen. Het is wel belangrijk dat bloed – bloed contact tussen u en uw baby vermeden wordt.

Is er nog wel virus aantoonbaar in uw bloed, dan bevalt u met een keizersnee. Tijdens de bevalling krijgt u extra medicatie. Uw baby krijgt dan van direct na de geboorte tot vier weken daarna hiv-remmers. Uw kindje zal, om besmetting te voorkomen, ook flesvoeding moeten krijgen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!