Heupprothese
Patient man zit in wachtkamer met krukken

Risico's en complicaties

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

Alle operaties brengen risico’s en complicaties met zich mee. Afhankelijk van uw conditie en de ernst van de slijtage in de heup, kunnen deze in zwaarte wisselen. Een aantal mogelijke risico’s en complicaties van deze operatie zijn:

Trombose
Dit is het ontstaan van een bloedstolsel in de aderen van de benen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om vroeg na de operatie te beginnen met uit bed komen. Een andere voorzorgsmaatregel is het toedienen van bloedverdunnende medicijnen.

Als een bloedstolsel uw aderen blokkeert merkt u dit door toenemende pijn in het been. Een trombosebeen kan plotseling ontstaan of gedurende een paar dagen. Deze pijn begint meestal in de kuit, maar kan ook boven de knie beginnen. Hierdoor kunt u moeilijker lopen. Daarnaast gaat uw been zwellen, uw huid straktrekken en uw been rood-paars kleuren en gaan glanzen. Het is vaak pijnlijk of moeilijk om uw tenen naar u toe te trekken zodat de kuit op spanning komt. Ook kan uw lichaamstemperatuur hoger worden.

Bloeduitstorting/zwelling/nabloeding
Na de operatie kan een bloeduitstorting met zwelling van het been ontstaan. Dit is een normaal verschijnsel na een heupprothese en verdwijnt in de loop van enkele weken tot maanden weer.

Een bloeduitstorting (een blauwe plek) ontstaat doordat bloedvaatjes zijn beschadigd, en dit bloed zich ophoopt onder de huid. Soms ziet u de plek niet meteen, maar pas na een aantal uren of dagen. De bloeduitstorting uit zich de eerste dagen in een blauwe/paarse plek, die langzaam zwartachtig verkleurt en vervolgens vervaagt naar rood, groen en geel. Ten slotte verdwijnt de plek. Ook uw tenen kunnen verkleuren. Als u op de bloeduitstorting drukt, doet dat waarschijnlijk pijn.

Heeft u last van een flinke bloeduitstorting, dan zal de plek voortdurend pijnlijk zijn, ook als u deze niet aanraakt. Er zijn homeopathische middelen zoals Arnica, Atrosan en Traumeel te koop, die de klachten kunnen verminderen. Breng de zalf aan op de blauwe plek, maar niet op de wond zolang deze niet helemaal dicht is. De middelen zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. U kunt deze middelen ook gebruiken als u last heeft van spierpijn.

Er kan ook ineens een hoeveelheid bloed uit de wond komen. Dat noemen we een nabloeding. De wond wordt in dit geval opnieuw verbonden met een drukverband.

Complicaties van de anesthesie
Problemen door de vorm van de verdoving, meestal een ruggenprik, kunnen zijn: hoofdpijn, lage bloeddruk en misselijkheid. Deze klachten verdwijnen over het algemeen binnen enkele dagen.

Beschadiging van bloedvaten en zenuwen
Meerdere bloedvaten en zenuwen lopen in de omgeving van het heupgewricht. Deze structuren lopen kans om uitgerekt of beschadigd te raken tijdens de operatie, wat gevoelloosheid en/of slapheid in delen van het geopereerde been tot gevolg kan hebben. Deze klachten verdwijnen over het algemeen binnen enkele maanden.

Wondinfectie
Dit kan een oppervlakkige of diepe infectie zijn. Behandeling van een infectie kan plaatsvinden door het toedienen van antibiotica, maar ook een operatieve ingreep kan nodig zijn om de wond te reinigen.

Doorliggen
Doorligplekken, vooral rond de hiel en stuit, kunnen al na één dag bedrust ontstaan. Neem daarom regelmatig de druk weg van uw hielen en stuit. Als u een brandend gevoel of pijn ervaart rond deze lichaamsdelen dient u de verpleegkundige hiervan op de hoogte te brengen.

Verschil in beenlengte
Door de operatie kan een beenlengteverschil ontstaan. Om een betere passing van de heupprothese te krijgen, is soms enige beenverlenging onontkoombaar. Als het uiteindelijke verschil meer dan twee centimeter bedraagt en tot klachten leidt, zal een verhoogde schoenzool worden geadviseerd om het beenlengteverschil te corrigeren. Het is raadzaam dit niet te snel te doen, maar pas na overleg met de verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg. Meestal is het beenlengteverschil namelijk van tijdelijke aard door een disbalans van de heupspieren. De fysiotherapeut zal u oefeningen aanbieden om dit te corrigeren.

Luxatie
Een heupluxatie is het uit de kom schieten van de heupkop. Dit kleine risico bestaat vooral in de eerste zes weken na de operatie. U vermindert de kans op luxatie als u de adviezen opvolgt die u hierover krijgt.

Fractuur
Tijdens het plaatsen van de prothese, met name in de schacht van het bovenbeen, kan er een barst of zelfs een breuk in het bot ontstaan. Tijdens de ingreep kan er besloten worden om hier voor de zekerheid een ijzeren draad omheen te leggen (cerclage draden). Dat kan betekenen dat u na de operatie tijdelijk uw been niet volledig mag belasten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: