Heupprothese
Patient man zit in wachtkamer met krukken

De heup

Het heupgewricht

Het heupgewricht is een kogelgewricht, dat het mogelijk maakt om het dijbeen (femur) te bewegen ten opzichte van het heupbeen (bekken). Het bekken bevat een holte, de heupkom. De kop van het dijbeen past in de heupkom, en samen vormen zij zo een kogelgewricht dat het been een grote beweeglijkheid geeft. De buitenkant van de dijbeenkop en de binnenkant van de heupkom zijn bedekt met kraakbeen. De oppervlakte van het kraakbeen is stevig en zeer glad waardoor de twee oppervlakten bij alle bewegingen soepel over elkaar heen kunnen schuiven. Stevige gewrichtsbanden houden het bekken en het dijbeen bij elkaar, dekken het gewricht af en stabiliseren het. De bewegingen van het heupgewricht worden gestuurd door de bilspieren aan de achterkant en zijkant en de dijbeenspieren aan de voorkant.

Een gezonde heup laat het been vrij bewegen binnen zijn bewegingsbereik, ondersteunt ondertussen het bovenlichaam en absorbeert de schokken die ontstaan door activiteiten zoals lopen en rennen.

Artrose

Artrose (gewrichtsslijtage) is een aandoening van de gewrichten die voornamelijk op oudere leeftijd voorkomt. Door aangeboren afwijkingen, beschadiging na breuken of ontstekingen, kan artrose ook eerder ontstaan. Bij artrose raakt het kraakbeen in het gewricht beschadigd. Het gaat in kwaliteit achteruit. Door de afname van het kraakbeen kan het gewricht minder goed de schokken van een beweging opvangen. Uiteindelijk kan het kraakbeen geheel verdwijnen en bewegen ruwe botuiteinden tegen elkaar. De gewrichtsvlakken kunnen daardoor niet meer soepel langs elkaar glijden. Bewegen doet dan pijn en gaat gepaard met kraken.

Gevolgen van artrose in de heup

De heupkop verliest op den duur zijn bolle vorm en wordt hoekig met een onregelmatig en ruw oppervlak. De heupspieren worden minder gebruikt doordat het gewricht pijnlijk is, waardoor de kracht en het volume van de spieren afneemt. Heupartrose veroorzaakt vaak een continue pijn in de lies. Deze pijn kan uitstralen naar de bilstreek, het bovenbeen en de knie. Daarnaast kan er sprake zijn van startstijfheid. Bewegingen als opstaan, lopen, fietsen en bukken gaan moeilijk of lukken niet meer.

Behandeling van artrose in de heup

Er zijn medicijnen die de heuppijn kunnen onderdrukken, maar deze kunnen het slijtageproces niet stoppen. Met fysiotherapie kan het achteruitgaan van het heupgewricht worden vertraagd.

Als medicijnen en fysiotherapie geen verlichting brengen en de beweeglijkheid afneemt, is een operatieve ingreep vaak de enige oplossing. Hierbij wordt het heupgewricht vervangen door een prothese. 

U bespreekt dit met de orthopedisch chirurg. Hij test uw heupfunctie, neemt uw klachten met u door en u bekijkt samen de gemaakte röntgenfoto’s van uw heup. Als er reden is om te opereren dan bespreekt de orthopedisch chirurg dit met u en plaats u op de wachtlijst voor een nieuwe heup. We vervangen het heupgewricht dan door een prothese.

Heupprothese

Het doel van het implanteren van een heupprothese is:

  • het verminderen van pijn en het verbeteren van kwaliteit van leven;
  • functieverlies van uw heup herstellen;
  • eventuele vergroeiingen corrigeren, zoals verschil in beenlengte.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: