Heupprothese
Patient man zit in wachtkamer met krukken

Controles

Welke controles heeft u na de operatie?

Wondcontrole
Ongeveer twee weken na de operatie wordt u voor een wondcontrole op de polikliniek orthopedie verwacht. De orthopedisch consulent beoordeelt uw wond en verwijdert de ‘nietjes’. Bij problemen schakelt de consulent de orthopedisch chirurg of verpleegkundig specialist in. Ook kunt u vragen stellen.

Is uw heupprothese geplaatst via de voorste benadering dan heeft u oplosbare hechtingen en geen ‘nietjes’ die verwijderd moeten worden. U krijgt daarom bij ontslag een afspraak mee voor een telefonisch consult met de orthopedisch consulent in plaats van een wondcontrole.

Nacontrole op de polikliniek
Gemiddeld zes tot zeven weken na ontslag uit het ziekenhuis wordt u voor controle op de polikliniek orthopedie terug verwacht. U wordt dan gezien door de verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg. Voor de afspraak zal er een röntgenfoto genomen worden om de stand van de prothese te controleren. Het kan voorkomen dat u in het eerste jaar na de operatie nog een keer voor controle naar het ziekenhuis komt. De verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg zal u hierover informeren.

Leven met een heupprothese

Door het plaatsen van een heupprothese wordt in de meeste gevallen de pijn helemaal weggenomen en is er een verbetering in vergelijking met de situatie vóór de operatie. Over het algemeen blijven kunstheupen langer dan vijftien jaar goed functioneren. De kwaliteit van een kunstgewricht is echter altijd minder dan die van een natuurlijk gewricht. Het gaat om een verbinding tussen dood materiaal en levend beenweefsel. Deze verbinding kan bij te zware belasting eerder slijten en zelfs geleidelijk losraken, waardoor de prothese gaat bewegen ten opzichte van het bot. Dit is niet alleen pijnlijk, maar betekent ook dat de heup niet meer goed kan worden belast en er toe kan leiden dat er opnieuw een operatie nodig is.

Door rekening te houden met onderstaande punten, beschermt u uw nieuwe heup:

  • Voorkom een infectie en let op de symptomen ervan. Krijgt u ergens in uw lichaam een infectie (bijvoorbeeld op uw huid, in uw blaas, longen, keel of gebit), dan kan deze infectie in uw bloedbaan terecht komen en zich verspreiden naar uw heupprothese.
  • Zorg voor een gezond en stabiel lichaamsgewicht.
  • Vermijd sporten met een hoge belasting en doe vooral activiteiten met toestemming van uw arts, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Dit is een uitstekende manier om uw spieren te versterken en om fit te blijven.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: