Aandoening, behandeling en onderzoek
Patient man zit in wachtkamer met krukken
 • Patiënttevredenheid: 8,7
 • Kort ziekenhuisverblijf
 • Iedereen kan deelnemen
 • Eén aanspreekpunt: de orthopedisch consulenten
 • Veel aandacht voor voorlichting en begeleiding
 • Patient Journey app: alle informatie in uw persoonlijke tijdlijn
Laatste informatie over het coronavirus

Heupprothese

In overleg met de orthopedisch chirurg heeft u besloten dat u een heupoperatie ondergaat. Hier vindt u meer informatie over de behandeling, de voorbereiding, uw verblijf in het ziekenhuis en de periode daarna.

Lees alle informatie over de heupprothese

  Na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een aantal weken hulp nodig. Hulp bij het huishouden, het doen van boodschappen en eventueel bij uw eigen verzorging. In het ziekenhuis kunnen we thuiszorg aanvragen voor hulp bij uw verzorging als dat nodig is. U oefent onder begeleiding van uw fysiotherapeut de beweeglijkheid van uw heup en u traint uw spieren om deze sterker te maken.

  Het lopen op krukken wordt onder begeleiding van uw fysiotherapeut zo snel mogelijk afgebouwd van het afwisselend (in kruispas) lopen met twee krukken, naar lopen met één kruk en tenslotte lopen zonder krukken. Hierdoor worden uw heupspieren beter geactiveerd. Voorwaarde hierbij is dat u in staat bent uw geopereerde been goed rechtop te belasten en niet meer mank loopt.

  Loopt u liever met een rollator, dan is dit natuurlijk ook mogelijk. Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten. Wanneer u staand werk kunt hervatten, bepaalt uw bedrijfsarts in overleg met u. Meestal kan dit na drie maanden op therapeutische basis.

  Na ruim een jaar is het herstel helemaal voltooid. Pas dan kunt u bepalen hoe tevreden u bent over het resultaat.

  Bekijk filmpjes krukken en oefeningen.

  De levensduur van een prothese is bij verstandig gebruik meestal meer dan vijftien jaar. Overgewicht en belastende activiteiten hebben een negatief effect op de levensduur van de prothese. Overleg uw wens om te sporten altijd met uw verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg.

Onze cijfers op een rij

8,7
patiënttevredenheid
573
totale heupprothesen
2
dagen ligduur

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie