1. Heupartrose
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Heupartrose

Het kraakbeen van uw heupgewricht kan worden aangetast door slijtage (artrose). Dit leidt tot pijn, kraken en functievermindering van uw heup. De heup kan ook stijf worden. De behandeling van heupartrose bestaat meestal uit medicatie en/of fysiotherapie en advies over leefregels. Bij ernstige artrose kan een operatie uitgevoerd worden, waarbij u een kunstheup (heupprothese) krijgt geïmplanteerd.

Risicogroepen

Artrose komt voornamelijk op oudere leeftijd voor. Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Verschillende factoren zijn daarop van invloed. Mogelijke oorzaken:

  • een oud letsel, bijvoorbeeld beschadiging na breuken of ontstekingen in de heup;
  • aangeboren afwijkingen;
  • langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk);
  • reumatoïde artritis.

Heupartrosepoli

De speciale heupartrosepoli is er voor patiënten met artrose in de heup die nog niet toe zijn aan een heupprothese. In Rijnstate Arnhem worden patiënten met artrose in de heup tijdens de heupartrosepoli onderzocht, behandeld en begeleid door een vakkundig heupartroseteam. Dit heupartroseteam bestaat uit een orthopedisch chirurg en een verpleegkundig specialist of een arts-assistent orthopedie. Door middel van een behandelplan schrijft het heupartroseteam u de therapie voor die het beste bij u past. Voor oefentherapie werkt Rijnstate Arnhem nauw samen met Sport Medisch Centrum Papendal. Zij hebben speciaal voor patiënten met heupartroseklachten een oefenprogramma ontwikkeld.

Heupprothese: een operatieve behandeling

Soms is een operatie de enige oplossing. Dit heeft onder andere te maken met de mate van artrose, of medicijnen en fysiotherapie nog verlichting brengen en of de beweeglijkheid afneemt. De orthopedisch chirurg adviseert u dan om het versleten gewricht te laten vervangen door een kunstgewricht, ofwel een heupprothese. Het doel van het implanteren van een heupprothese is:

  • het verminderen van pijn en het verbeteren van kwaliteit van leven;
  • het herstellen van het functieverlies van uw heup;
  • eventuele vergroeiingen corrigeren zoals bijvoorbeeld beenlengteverschil.

Lees meer over de implantatie van een heupprothese.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Onze specialismen

voor deze aandoening