Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Heupartrose

Het kraakbeen van uw heupgewricht kan worden aangetast door slijtage (artrose). Dit leidt tot pijn, kraken en functievermindering van uw heup. De heup kan ook stijf worden. De behandeling van heupartrose bestaat meestal uit medicatie en/of fysiotherapie en advies over leefregels. Bij ernstige artrose kan een operatie uitgevoerd worden, waarbij u een kunstheup (heupprothese) krijgt geïmplanteerd.

Risicogroepen

Artrose komt voornamelijk op oudere leeftijd voor. Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Verschillende factoren zijn daarop van invloed. Mogelijke oorzaken:

  • een oud letsel, bijvoorbeeld beschadiging na breuken of ontstekingen in de heup;
  • aangeboren afwijkingen;
  • langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk);
  • reumatoïde artritis.

Heupprothese: een operatieve behandeling

Soms is een operatie de enige oplossing. Dit heeft onder andere te maken met de mate van artrose, of medicijnen en fysiotherapie nog verlichting brengen en of de beweeglijkheid afneemt. De orthopedisch chirurg adviseert u dan om het versleten gewricht te laten vervangen door een kunstgewricht, ofwel een heupprothese. Het doel van het implanteren van een heupprothese is:

  • het verminderen van pijn en het verbeteren van kwaliteit van leven;
  • het herstellen van het functieverlies van uw heup;
  • eventuele vergroeiingen corrigeren zoals bijvoorbeeld beenlengteverschil.

Lees meer over de implantatie van een heupprothese.

Rijnstate Clinics

Voor deze behandeling ontvangen wij u graag bij Rijnstate Clinics. Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Wilt u meer weten over deze behandeling neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie chirurgie via 06 – 15073740 of chirurgie-orthopedie@rijnstateclinics.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!