Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Pijn meten

Je bent voor een onderzoek of een behandeling opgenomen op de kinderafdeling van Rijnstate Arnhem. Een verpleegkundige van de afdeling zal je regelmatig vragen of je pijn hebt en zo ja, hoeveel en wat voor soort pijn. Dit is om de pijnmedicijnen (als die nodig zijn) zo goed mogelijk af te stemmen op de pijn die jij hebt.

Waarom meten we de pijn en hoe? 

Voor de dokters en verpleegkundigen is het belangrijk om te weten hoeveel pijn je nog hebt. Ze vragen je daarom soms hoeveel pijn je nog hebt. Ze gebruiken daarvoor een liniaaltje. Een 0 op de liniaal betekent geen pijn, een 10 betekent hele erge pijn. Je kunt ook gezichtjes aanwijzen die laten zien hoeveel pijn je hebt. Bespreek zelf met de verpleegkundige wat voor jou het makkelijkst is. 

Lijstje 

Soms wil de verpleegkundige nog meer weten over jouw pijn. Ze zal dan een paar minuten goed naar je kijken en aantekeningen maken op een lijstje. Ze kijkt naar de volgende dingen:

  • hoe oplettend je bent
  • hoe kalm je bent
  • hoe je ademhaling is
  • hoe je beweegt
  • of je gespannen bent

Registratie 

Elke keer dat de verpleegkundige jouw pijn meet, zal ze dit opschrijven in je dossier. Zo weet iedereen die met jou te maken heeft, of je pijn hebt. Ook kunnen de dokters en verpleegkundigen zien of je vandaag meer of minder pijn hebt dan gisteren.

Pijnbestrijding 

Als je pijn hebt, krijg je hiervoor medicijnen die de pijn stillen (pijnstillers). Omdat de dokters en verpleegkundigen weten hoeveel pijn je hebt, kunnen ze de pijnstillers precies afstemmen op de pijn die jij hebt. Zo krijg je dus nooit te weinig maar ook nooit te veel pijnstillers.

Vragen 

Wil je meer weten over het meten van pijn of over pijnstillers? De verpleegkundigen op de afdeling vertellen je graag meer.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: