Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Het gebruik van Jext

Uw kind heeft een Jext voorgeschreven gekregen. Jext is een automatische injectiespuit voor eenmalig gebruik, gevuld met adrenaline. Jext wordt gebruikt bij een anafylactische reactie. Dit is een acute levensbedreigende allergische reactie op bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen zoals pinda’s, noten, geneesmiddelen of een insectensteek of –beet.

Wanneer gebruikt u Jext? 

Bij een ernstige allergische (anafylactische) reactie zoals zwelling van lippen, tong, ogen, acuut optredende benauwdheid, hoestklachten, braken of bewustzijnsverlies: direct Jext toedienen. Bij een geringe reactie zoals jeuk en roodheid van de huid adviseren we u af te wachten en uw kind eventueel een antihistaminicum te geven (drank of tablet). Dit krijgt u ook op voorschrift van de arts.

Twijfelt u? Gebruik dan altijd Jext. 

Hoe gebruikt u Jext? 

 • 1. Pak Jext in de hand waarmee u schrijft met de duim dichtbij de gele veiligheidsdop.
 • 2. Verwijder de gele veiligheidsdop.
 • 3. Laat uw kind liggen als er sprake is van bewustzijnsvermindering/-verlies.
 • 4. Druk de zwarte injectorpunt stevig tegen de buitenkant van de dij, tot u een klik hoort. Dit mag door de kleding heen.
 • 5. Houd Jext 10 seconden stevig op zijn plaats en verwijder Jext loodrecht uit het been.
 • 6. Wanneer u Jext verwijdert, zal de zwarte naaldbeschermer zich automatisch over de naald sluiten.
 • 7. Masseer de injectieplaats gedurende 10 seconden.
 • 8. Zoek direct medische hulp: bel 112 en meld een geval van anafylaxie.

Let op het volgende:  

 • Noteer de houdbaarheidsdatum in uw agenda. Zorg dat u voor die datum een nieuwe Jext in huis heeft.
 • Het is belangrijk dat degene die Jext nodig heeft, deze ook altijd bij zich draagt.
 • Let op de helderheid van de vloeistof. Vervang Jext als de oplossing verkleurd is of neerslag bevat. Bewaar Jext in een afgesloten verpakking of veiligheidskoker. Jext is bestand tegen (dag)licht, maar niet tegen temperaturen hoger dan 25 graden. De pen mag echter niet in de vriezer bewaard worden.
 • Jext is beschikbaar in twee doseringen: 150 mcg (geel) voor kinderen tussen de 15-30 kilogram en 300 mcg (rood) voor personen boven 30 kilogram. Wees hier alert op. Om medische redenen kan worden afgeweken van deze richtlijn.
 • De injectie is voor eenmalig gebruik. Zodra de pen gebruikt is, moet deze vervangen worden.
 • Bel na gebruik van Jext altijd 112. De adrenaline in de pen werkt ongeveer 20-30 minuten. Uw kind kan misschien een tweede injectie nodig hebben. Het ambulancepersoneel kan dan beslissen of een tweede Jext toegediend moet worden. U krijgt van de arts daarom een recept voor twee Jext-pennen.

Tips 

Tijdens het consult op de polikliniek ontvangt u een Jext Simulator. Dit is een oefenpen die geen naald en geen adrenaline bevat. Hiermee kunt u uitleg geven aan bijvoorbeeld grootouders, leerkrachten, groepsleiders, sportclubs of zelf oefenen. U kunt de simulator ook bestellen via www.jext.nl.

Er is een handige (gratis) Jext app beschikbaar voor uw smartphone. Hierop vindt u meer informatie, demonstratievideo’s, instructies en een herinneringsservice. Voor kinderen is interessante en begrijpelijke informatie te vinden op www.detasvanteun.nl.

Meer informatie over een anafylactische reactie kunt u vinden op de website www.jext.nl of www.ernstigeallergie.nl.

Maakt u regelmatig een vliegreis? Informeer tijdig bij de luchtvaartmaatschappij naar de richtlijnen voor het meenemen van Jext. De kinderlongverpleegkundige kan als het nodig is voor u een douaneverklaring regelen. 

Heeft u nog vragen over het gebruik van Jext? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de kinderlongverpleegkundigen van onze polikliniek Kindergeneeskunde via telefoonnummer 088 - 005 7782.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie