Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Hersteloperatie na sterilisatie bij de man

Wat is een vasovasostomie?

In het verleden heeft u zich laten steriliseren. U wilt dit ongedaan laten maken. Hiervoor is een hersteloperatie nodig. Een hersteloperatie heet vasovasostomie, afgekort vasovaso.

Verwijzing

Via uw huisarts kunt u een verwijzing krijgen voor de uroloog. Uw huisarts stuurt een verwijzing naar de polikliniek Urologie. Een medewerker van de polikliniek maakt een afspraak voor u voor het eerste bezoek.

Het eerste bezoek aan de uroloog

Op de polikliniek Urologie heeft u een gesprek met een van de urologen. De uroloog bespreekt alle details over uw sterilisatie met u en de reden waarom u de zaadleiders wilt laten herstellen. Ook wordt de vruchtbaarheid en leeftijd van uw partner besproken. Daarna onderzoekt de uroloog u. Dit heeft als doel iets te kunnen zeggen over het te verwachten succes van een eventuele hersteloperatie. Tijdens de ingreep kan namelijk blijken dat de kans op herstel anders is dan verwacht. Uw uroloog bespreekt dit direct na de ingreep met u. Tijdens het eerste gesprek legt de uroloog uit wat de operatie inhoudt en kunt u vragen stellen. Het bezoek aan de uroloog duurt ongeveer vijftien minuten. Hierna wordt een afspraak gemaakt voor de ingreep. Omdat wij een samenwerkingsverband hebben met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, vinden de hersteloperaties daar plaats.

Resultaat hersteloperatie

Bij gemiddeld 80 – 90 procent van de patiënten zijn na een hersteloperatie weer levende zaadcellen in het sperma aanwezig. De kans dat u weer vruchtbaar wordt, hangt af van twee factoren:

  • de methode van de sterilisatie
  • de duur tussen de sterilisatie en de hersteloperatie.

De kans op zwangerschap na een hersteloperatie is mede afhankelijk van de leeftijd en vruchtbaarheid van uw partner.

Kosten van de operatie

Als u besluit de operatie te laten uitvoeren, ontvangt u een pro-formafactuur die u voor de operatie moet voldoen. Dit bedrag ligt tussen de 3500 en 4500 euro. U kunt informeren of uw verzekering de ingreep vergoedt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: