Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Herpes

Wat is herpes?

Genitale herpes is een virale, seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes-simplex virus. Herpes uit zich door het ontstaan van kleine heldere blaasjes, die na enkele dagen stukgaan en pijnlijke zweertjes achterlaten. Het vocht dat in de blaasjes zit is erg besmettelijk. Het virus kan zowel door gemeenschap als door orale seks worden overgedragen.

Klachten

Slechts een op de vier personen die geïnfecteerd is met het herpes virus krijgt klachten. Een infectie met het herpes virus kan huid- en slijmvliesafwijkingen veroorzaken op de schaamlippen, in de vagina, op de baarmoederhals en rondom de anus. Door de blaasjes en zweertjes kan het plassen erg pijnlijk en branderig zijn.

Risicogroepen

Vrouwen met wisselende seksuele contacten of regelmatig gemeenschap zonder condoom hebben vaker last van herpes simplex.

Preventie

Om herpes te voorkomen, gebruikt u tijdens het vrijen altijd een condoom.

Behandeling

Herpes wordt behandeld met zalf of tabletten. Deze remmen het virus af en verminderen uw klachten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: