Hartrevalidatie
Marcel Hovens en patiënt in wachtkamer Rijnstate Vasculair Centrum

Informatiemodule

Een hartinfarct of een operatie is ingrijpend en kan van invloed zijn op u en uw omgeving. Vragen die vaak bij patiënten leven zijn: Hoe heeft dit kunnen gebeuren?, Wat is een hartinfarct eigenlijk?, Wat mag ik allemaal na de operatie? en Kan ik wel weer aan het werk?. Om u een antwoord te geven op dergelijke vragen, heeft het hartrevalidatieteam een aantal voorlichtingsfilmpjes opgenomen. 
De voorlichtingsfilmpjes worden verzorgd door verschillende deskundigen. Iedere deskundige vertelt vanuit zijn/haar vakgebied over de gevolgen van het infarct of de operatie. Ook komt aan de orde hoe u risicofactoren kunt vermijden en uw herstel kunt bevorderen. In totaal zijn er 12 filmpjes, die u en uw partner en/of naasten in willekeurige volgorde thuis kunnen volgen. De filmpjes worden aangeboden via Mijn Rijnstate. De cardiovasculair verpleegkundige kan ervoor zorgen dat u deze filmpjes ontvangt.

Welke deskundigen komt u tegen in de voorlichtingsfilmpjes?

Cardioloog 
Een cardioloog bespreekt de verschillende soorten medicijnen.

Psychosociale zorg en zingeving 
Het team Psychosociale Zorg & Zingeving (PSZZ) bestaat uit medisch maatschappelijk werk (MMW), geestelijke verzorging en medische psychologie. Zij gaan in op de verwerking van een hartaandoening en de gevolgen voor het dagelijks leven. U krijgt informatie over psychologische processen die het herstel kunnen beïnvloeden. Thema’s die aan de orde komen zijn: emotionele reacties, de manier van omgaan met een hartaandoening en leef-, woon- en werksituaties. Ook uw partner en/of naasten kunnen met verwerkingsvragen terecht bij het MMW.
Daarnaast kunnen door uw hartaandoening zingevingsvragen opkomen die mogelijk ook raken aan eerdere thema’s in uw leven. Dit kan gaan over de betekenis van wat u is overkomen of het waarom, over leven en dood of over wat waardevol is en u steunt en bemoedigt. De geestelijk verzorger kan hierin een gesprekspartner voor u zijn, die luistert en samen met u naar antwoorden zoekt. 

Cardiovasculair verpleegkundige 
De cardiovasculair verpleegkundige bespreekt de risicofactoren die kunnen leiden tot hartziekten.
Dit zijn bijvoorbeeld roken, ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging. Ook legt zij uit hoe u het risico op een hartaandoening kunt beperken. 

Diëtist 
Een diëtist geeft informatie over gezonde eet- en drinkgewoonten. U krijgt informatie waarmee u kritisch naar uw eigen voeding kunt kijken en eventueel uw voeding aan kunt passen. De onderwerpen die centraal staan zijn gezonde voeding, hoog cholesterol, overgewicht en hoge bloeddruk. 

Vragen? 

Heeft u na het bekijken van deze filmpjes nog vragen voor een van de disciplines? Dan kunt u deelnemen aan het digitale groepsgesprek. Het team PSZZ en de cardioloog met de cardiovasculair verpleegkundigen verzorgen daarmee een mogelijkheid voor het beantwoorden van vragen. Als u wilt meedoen aan het groepsgesprek, dan kunt u zich op deze manier aanmelden: 

  • Stuur een e-consult via Mijn Rijnstate naar de afdeling Hartrevalidatie.
    De spreekuurassistente plant het groepsgesprek in, u krijgt hiervan een afspraakbevestiging. 

Mocht u vragen hebben over voeding dan raden wij u aan de leefstijlcursus te volgen met als doel gezonde voeding. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: