Aandoening, behandeling en onderzoek
Marcel Hovens en patiënt in wachtkamer Rijnstate Vasculair Centrum

Hartrevalidatie

U heeft een hartinfarct doorgemaakt, u bent gedotterd of u bent aan uw hart geopereerd. U bent hiervoor enige tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest en nu bent u weer thuis. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis bent u onder begeleiding van de cardioloog, de fysiotherapeut en de verpleging gestart met revalidatie. Dat wil zeggen: onder begeleiding herstellen na een operatie of ziekte.
Het is belangrijk dat u hiermee verdergaat als u weer thuis bent. Daarom bieden wij u een poliklinisch hartrevalidatieprogramma aan, kortweg: hartrevalidatie. De cardiovasculair verpleegkundige begeleidt u hierbij. Dat is een verpleegkundige die is gespecialiseerd in hart- en vaatziekten.
Het kan ook zijn dat de cardioloog of verpleegkundig specialist hartfalen u tijdens een poliklinische controle heeft doorgestuurd naar de polikliniek Hartrevalidatie. U kunt in aanmerking komen voor deelname aan de hartrevalidatie als u een van deze behandelingen of ziekten heeft gehad: 

Hier leest u meer over hartrevalidatie. 

Wat houdt het hartrevalidatieprogramma in? 

Intakegesprek 

Als u gaat deelnemen aan de hartrevalidatie, komt u op de polikliniek voor een intakegesprek met de cardiovasculair verpleegkundige. Een brief met daarin de datum voor deze afspraak krijgt u na uw ontslag digitaal opgestuurd, mogelijk in combinatie met een afsprakenbrief voor een fietstest en een afspraak met de arts.

ECG patient man en verpleegkundige

Behandelplan 

Wij raden u aan uw partner of een naaste mee te nemen naar het intakegesprek. De cardiovasculair verpleegkundige stelt met u een individueel behandelplan op en start de hartrevalidatie. Tijdens het programma blijft zij uw aanspreekpunt. Lees meer over onze cardiovasculair verpleegkundigen

Het behandelplan bestaat uit een of meerdere modules (onderdelen), zoals: de fitmodule, informatiemodule, ontspanningsmodule en PEP-module. Dit zijn allemaal onderdelen van het hartrevalidatieprogramma, zoals opgenomen in de Richtlijn Hartrevalidatie van de Revalidatiecommissie Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie / Nederlandse Hartstichting. Ook individuele begeleiding door een medisch maatschappelijk werker, psycholoog of fysiotherapeut kan onderdeel zijn van het behandelplan. Het hartrevalidatieprogramma wordt in Arnhem en Zevenaar aangeboden. 

Uit onderzoek blijkt dat mensen die deelnemen aan dit hartrevalidatieprogramma gemiddeld minder vaak nieuwe problemen of opnames krijgen dan mensen die dit niet doen. 

Veelgestelde vragen 

Heeft u vragen? Lees dan eens de antwoorden op de veelgestelde vragen na een dotterbehandeling, na een hartoperatie of na een hartinfarct

Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij? Neem dan gerust contact op met de cardiovasculair verpleegkundige via telefoonnummer 088 - 005 8579, bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur. U kunt ook een e-consult starten via Mijn Rijnstate.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: