Aandoening, behandeling en onderzoek
Marcel Hovens en patiënt in wachtkamer Rijnstate Vasculair Centrum

Hartrevalidatie

U heeft een hartinfarct doorgemaakt, u bent gedotterd of aan uw hart geopereerd. U bent hiervoor enige tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest en nu mag u naar huis. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis bent u onder begeleiding van de cardioloog, de fysiotherapeut en de verpleging gestart met revalidatie. Omdat het belangrijk is dat u hier mee verder gaat als u weer thuis bent,  bieden wij u een poliklinisch hartrevalidatieprogramma aan. De cardiovasculair verpleegkundige van het Vasculair Centrum begeleidt u hierbij. 

Het kan ook zijn dat u tijdens een poli-controle bent doorgestuurd door de cardioloog naar de polikliniek Hartrevalidatie.

U kunt in aanmerking komen voor deelname aan de hartrevalidatie wanneer u een van de volgende behandelingen of ziekten heeft gehad:

  • hartinfarct
  • hartoperatie
  • dotterbehandeling (PCI)
  • interne defibrillator plaatsing (ICD)

Wat houdt het hartrevalidatietraject in?

Als u in aanmerking komt voor deelname aan hartrevalidatie komt u op de polikliniek voor een gesprek met de cardiovasculair verpleegkundige. Dit zal ongeveer een tot twee weken na uw ontslag zijn. Deze afspraak wordt u na uw ontslag opgestuurd, mogelijk in combinatie met een afspraak voor een echocardiogram en/of fietstest en een afspraak met uw arts.

ECG patient man en verpleegkundige

Intakegesprek

De cardiovasculair verpleegkundige stelt met u een individueel behandelplan op en start het hartrevalidatietraject. Gedurende dit traject blijft zij uw aanspreekpunt. Lees meer over onze cardiovasculair verpleegkundigen.

Behandelplan

Het behandelplan bestaat uit een of meerdere modules, zoals de fitmodule, informatiemodule, ontspanningsmodule en leefstijlmodule. Ook individuele begeleiding door een medisch maatschappelijk werker, psycholoog, diëtist of fysiotherapeut behoort tot de mogelijkheden. Het hartrevalidatietraject wordt in Arnhem en Zevenaar aangeboden. 

Het blijkt uit onderzoek dat deelnemers gemiddeld minder vaak nieuwe problemen of opnames krijgen in vergelijking met niet-deelnemers.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen? Neem dan eens een kijkje bij de antwoorden op de veelgestelde vragen na een dotterbehandeling, na een hartoperatie of na een hartinfarct.

Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij? Dan kunt u contact opnemen met de cardiovasculair verpleegkundige via telefoonnummer 088 - 005 8579 of een e-consult starten via Mijn Rijnstate.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: