Hartrevalidatie thuis
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Wat verwachten wij van u?

Tijdens uw intakegesprek stellen we samen met u uw revalidatiedoelen vast en bekijken we of de telerevalidatie  geschikt voor u is. Als u met het traject start, gaan we er van uit dat u gemotiveerd bent en dat u zich inzet om uw doelen te bereiken. Wij begrijpen goed dat dit niet altijd even gemakkelijk voor u zal zijn. Het vraagt behalve discipline en doorzettingsvermogen, ook tijd om uw gedrag te veranderen. Daarom is telerevalidatie een langdurig traject.

Het is belangrijk dat u de instructies van HC@home en de fysiotherapeut goed opvolgt, omdat wij anders geen gegevens van uw trainingen ontvangen via het platform van HC@home.

Instructies voor dagelijks bewegen

Hoe lang en intensief u een activiteit doet, bepaalt de  mate van inspanning. Meestal wordt de activiteit intensiever als u sneller beweegt. Om uw conditie op te bouwen, voert u de activiteiten op. Dat betekent dat u de oefeningen langer en intensiever gaat doen.

Het is belangrijk dat u ernaar streeft dat elke training vermoeiend aanvoelt (matig intensief is). Het beschrijven van uw gevoel van vermoeidheid wordt uitgelegd in de borgscore (zie Beweegrichtlijn en borgscore); u streeft tijdens het bewegen naar een Borgscore 12 tot 13. Met deze intensiteit van bewegen kunt u nog een gesprek voeren tijdens het bewegen, zonder dat u hierbij hoeft te hijgen. Zo leert u tijdens het traject voelen hoe intensief u moet  bewegen, ook zonder de hartslagmeter.

Naast wandelen en fietsen kunt u eventueel ook andere bewegingsvormen kiezen om u matig intensief in te spannen. Bijvoorbeeld: 

  • traplopen (langzaam)
  • hond uitlaten
  • ramen lappen
  • rustig zwemmen
  • cardiofitness
  • paardrijden
  • roeien
  • volleybal
  • badminton

Voor een goede begeleiding is het meten van de hartfrequentie tijdens een activiteit of training nodig. Matig intensief bewegen komt over het algemeen overeen met een hartfrequentie van 55-70% van uw maximale hartfrequentie (HFmax). Deze waardes vertaalt de fysiotherapeut naar uw hartfrequentie-trainingszone. Uw hartfrequentie wordt tijdens alle activiteiten gemeten door een sensor op uw onderarm.

Richtlijn voor trainingsopbouw 

De eerste 2 weken traint u in het ziekenhuis. Daarna start de telerevalidatie. Onderstaand schema is een richtlijn. Afhankelijk van uw conditie kan het schema verschillen.

 

Kort traject:

Periode

Duur van training

% HFmax

Borg

2-4 weken

30 minuten

55%

12

5-6 weken

30 minuten

60%

13

7-8 weken

40 minuten

70%

13

9-10 weken

50 minuten

70%

13

11-12 weken

60 minuten

70%

13

 

Lang traject:

Periode

Duur van training

% HFmax

Borg

2-4 weken

20 minuten

55%

12

5-8 weken

30 minuten

55%

12

9-12 weken

30 minuten

60%

13

13-16 weken

30 minuten

70%

13

17-20 weken

40 minuten

70%

13

21-23 weken

50 minuten

70%

13

24-26 weken

60 minuten

70%

13

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (zie fig. 1 bij Beweegrichtlijn en borgscore) adviseert onder andere om 5 maal per week 30 minuten matig intensief te bewegen (zodat u in totaal per week minimaal 150 minuten matig intensief beweegt). Wij kiezen er echter bewust voor om u uiteindelijk 60 minuten aansluitend matig intensief te laten bewegen. Want er blijft gelden, hoe meer hoe beter.

Ontspannen

Naast voldoende beweging is het ook belangrijk dat uw lichaam tussendoor rust krijgt om te kunnen herstellen. Zo gaan veel mensen in de eerste week thuis vaak halverwege de dag een half uurtje rusten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: