Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Hartkatheterisatie

Een hartkatheterisatie is een onderzoek waarmee we kunnen aantonen of er in de bloedvaten van het hart (de kransslagaders) vernauwingen of afsluitingen zijn. Een hartkatheterisatie noemen we ook wel een coronair angiografie (CAG).

Het onderzoek vindt plaats via de slagader in de pols of de lies. Nadat u plaatselijk bent verdoofd, plaatst de cardioloog een buisje in de slagader. Hierdoor schuift hij een katheter naar uw hart. Met behulp van contrastvloeistof en röntgenstraling brengt de cardioloog de kransslagaders in beeld. Als het nodig is, wordt ook de linker hartkamer in beeld gebracht.

Hartkatheterisatiekamers

In Rijnstate Arnhem hebben we twee hypermoderne hartkatheterisatiekamers, die in 2019 helemaal vernieuwd zijn. Deze behandelkamers zijn ingericht met de allernieuwste installaties en (beeld)apparatuur. Zo kunnen we patiënten met (acute) hartproblemen optimaal observeren, bewaken en behandelen. Ook de ruimte voor de dagbehandeling is helemaal vernieuwd.

Nieuwe hartkatheterisatiekamer Arnhem
Nieuwe hartkatheterisatiekamer Arnhem

Vervolgbehandeling

Na het onderzoek bespreekt de cardioloog samen met u de resultaten van het onderzoek en de eventuele vervolgbehandeling.

Mogelijke behandelingen zijn:

  • behandeling met medicijnen;
  • dotterbehandeling met stentplaatsing;
  • bypassoperatie (omleidingsoperatie);
  • hartklepoperatie.

Gemiddeld duurt een hartkatheterisatie 45 minuten.

Meer informatie over de hartkatheterisatie vindt u in de folder Hartkatheterisatie. Voor extra informatie over hartkatheterisatie verwijzen we u ook graag naar de website van de Hartstichting.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Patiënte zit in het Atrium Arnhem op de bank en kijkt op smartphone
Rijnstate Zorgapp voor patiënten afdeling Hartkatheterisatie live

Op 3 maart 2020 ging binnen Rijnstate de Zorgapp van de afdeling Hartkatheterisatie live. De Zorgapp is voor patiënten die een ingreep ondergaan op de afdeling Hartkatheterisatie. De app zet alle stappen van het onderzoeks- en behandeltraject met de bijbehorende informatie op een overzichtelijke tijdlijn.

Lees meer

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: