Halsslagadervernauwing
Artsen doen duplex onderzoek van hals patiënte

Behandeling van een halsslagadervernauwing

Medicijnen en gezonde leefstijl

De vaatchirurg schrijft bij een vernauwing in de halsslagader (carotisstenose) direct medicijnen, een bloedverdunner en cholesterolverlager voor. Om te voorkomen dat de vernauwing in uw halsslagader erger wordt, geeft uw arts u tevens adviezen voor een gezonde leefstijl. Hij raadt u aan niet te roken, voldoende te bewegen en gezond en gevarieerd te eten met weinig zout en weinig verzadigde vetten.

Operatie

Bij een ernstige vernauwing van de slagader van 70 procent of meer of als u een TIA of beroerte heeft gehad, besluit de chirurg u meestal direct te opereren. U ondergaat dan een operatie aan de halsslagader of een dotter- of stentbehandeling.

Na een operatie

Binnen twee maanden na de operatie komt u voor onderzoek en controle terug bij de vaatchirurg. Deze afspraak maken we direct met u bij het ontslag na de operatie. Er wordt dan een echo gemaakt van de halsslagader en er vindt een evaluatie van de operatie plaats. Van de vaatchirurg krijgt u ook aanvullende informatie over de ziekte, behandeling en medicatie. De chirurg geeft u bovendien adviezen voor een gezonde leefstijl. Ook de huisarts wordt van het behandelplan en de leefregels op de hoogte gesteld.

Vervolgens komt u na een jaar terug in het Vasculair Centrum voor controle. U heeft dan een afspraak met de neuroloog die is belast met de nazorg. De behandeling is afhankelijk van de eventueel ontstane schade aan de hersenen.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Meer informatie

Hier vindt u filmpjes en/of websites.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: