Aandoening, behandeling en onderzoek
Artsen doen duplex onderzoek van hals patiënte

Halsslagadervernauwing

Wat is een halsslagadervernauwing?

De halsslagaders voorzien de hersenen van bloed. Een vernauwing in een halsslagader kan ontstaan door slagaderverkalking. Dit wordt ook wel carotisstenose genoemd. U merkt meestal niets van een vernauwing, totdat er een bloedstolsel ontstaat in de vernauwing. Een stukje van dit stolsel kan loslaten en met het bloed mee stromen de bloedsomloop van de hersenen in. Als het stolsel uiteindelijk vastloopt in één van de vertakkingen is er sprake van een TIA of beroerte.

De neuroloog stelt vaak pas na een TIA of beroerte vast dat uw halsslagader is vernauwd. Waarschijnlijk had u voor die tijd geen klachten. Als u een TIA of beroerte heeft gehad, merkt u dit aan uitvalsverschijnselen aan één zijde van uw lichaam. Deze verschijnselen verdwijnen ook weer. Uitvalsverschijnselen kunnen ook voorkomen als de vernauwing in de halsslagader zo groot is dat er te weinig bloed naar de hersenen stroomt. Meer hierover vindt u op de pagina over beroerte.

Waar zitten uw halsslagaders?

U heeft twee belangrijke halsslagaders, de linker- en de rechterhalsslagader. Ze komen uit de grote lichaamsslagader vlak boven het hart, de aortaboog. De slagaders lopen voor in uw hals, langs het strottenhoofd naar uw hoofd. Vlak onder de hoek van de kaak splitsen de beide halsslagaders zich in een slagader voor het aangezicht en een slagader voor de hersenen.

De beide halsslagaders verzorgen samen het grootste deel van de bloedvoorziening van de hersenen. Er zijn ook nog twee kleinere slagaders, die langs de nekwervels lopen.

Hoe ontstaat een vernauwing?

Vernauwingen komen voor op verschillende plekken in de halsslagaders, vooral daar waar ze zich splitsen of waar ze een kronkelend verloop hebben. Vernauwingen van slagaders ontstaan door slagaderverkalking. Slagaderverkalking is een lokale ophoping van bloedplaatjes, bloedcellen en cholesterol in de vaatwand. Als u vaak een beetje voorover zakt, ineens in slaap valt of wegzakt, is mogelijk uw halsslagader vernauwd.

Behandeling van halsslagadervernauwingen

Meer informatie

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: