Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Haarnestcyste

U heeft een haarnestcyste. In overleg met u en uw arts is er besloten dat u hieraan geopereerd wordt. Hier leest u informatie over de haarnestcyste en de operatie. Ook leest u hier adviezen voor de periode na de operatie.

Wat is een haarnestcyste?

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is een holte onder de huid die een verbinding heeft door de huid heen naar buiten. Deze verbinding ziet eruit als een klein gaatje of een klein stukje huid dat ingetrokken is. In de haarnestcyste zitten meestal haren en er kan gemakkelijk een ontsteking in ontstaan. Een haarnestcyste zit meestal in de bilspleet.

Hoe een haarnestcyste ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk.
Haarnestcysten komen bijna niet voor bij mensen ouder dan 40.

Wat zijn de klachten bij een haarnestcyste?

Een haarnestcyste kan ontstekingen geven. U kunt ook pijn hebben en er kan bloed of vocht uit de cyste komen. Soms raadt uw arts een operatie aan. Dat ligt eraan wat uw klachten zijn.

Wat kunt u doen om een haarnestcyste te voorkomen?

Wij raden u aan het gebied bij de bilspleet te ontharen en goed te wassen. Zo voorkomt u dat de cyste groter wordt of terugkomt. Doe dit meteen als u last heeft en blijf dit doen. Als de cyste na de behandeling terugkomt, gebeurt dit meestal binnen drie jaar.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: