Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

H2-ademtest

Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u een H2-ademtest (lactose, glucose of fructose) ondergaat.

De H2-ademtest met lactose (melksuiker) wordt aangevraagd als uw arts vermoedt dat uw klachten worden veroorzaakt door een tekort aan het enzym lactase. Hierdoor kan de lactose niet goed worden verteerd en opgenomen door de dunne darm. De lactose die achterblijft wordt door darmbacteriën omgezet in H2-gas (waterstof). Dit kunnen we meten in de lucht die u uitademt. De H2-ademtest met glucose wordt gebruikt om een overgroei aan bacteriën aan te tonen of uit te sluiten. De H2-ademtest met fructose wordt gebruikt voor onderzoek naar fructose malabsorptie. 

Voorbereiding 

Vanaf een week voor het onderzoek mag u geen andere medicijnen gebruiken dan uw behandelend arts heeft voorgeschreven. Maakt u gebruik van antibiotica, maak dan eerst de kuur af. Een maand nadat u gestopt bent met de kuur, kunt u een afspraak maken voor de ademtest.

De middag voorafgaand aan het onderzoek volgt u van 16.00 tot 20.00 uur een dieet. Wat u wel of niet mag eten in deze periode staat in onderstaande tabel. Aansluitend op het dieet blijft u de avond voor het onderzoek vanaf 20.00 uur nuchter. Dit houdt in dat u niet meer mag eten en drinken en roken. U mag nog wel water drinken. Tandenpoetsen met tandpasta kan van invloed zijn op de test. Gebruik dus alleen water bij het poetsen van uw tanden. Gebruik geen parfum of after shave, dit kan de test beïnvloeden. 

Wat u WEL mag eten en drinken Wat u NIET mag eten en drinken 
Wit brood, beschuit, crackers, cornflakes, biscuit, eierkoek. Bruin brood, roggebrood, volkorenbrood, muesli, volkoren beschuit.
Vleesbeleg, vruchtenhagel, stroop, (basterd)suiker, jam. Pindakaas, chocoladepasta
Heldere bouillon,
vetarm gebakken/gebraden vlees, kip (ongepaneerd)
Vis (ongepaneerd.
Sterk gekruide sauzen of sterk gekruide jus, ei.
Witte rijst, witte pasta, gekookte aardappelen, puree. Volkoren pasta, zilvervlies rijst, frites, chips, erwten, bonen, kapucijners, linzen.
Ongeveer 100 gram gekookte groente, licht verteerbaar zoals witlof, worteltjes, spinazie. Alle koolsoorten, spruiten, zuurkool, bloemkool, broccoli
Uien, knoflook, taugé, prei, radijs, paprika, champignons, tomaten.
Zuurtjes, pepermunt. (Gedroogd) fruit, appelmoes, rauwkost, noten, vruchtengebak, chocolade.
Ranja, heldere druivensap of appelsap, koffie, thee. Melk en melkproducten, sojamelk, alcohol.

Het onderzoek 

U meldt zich om 8.00 uur aan bij het Klinisch Chemisch Laboratorium in Rijnstate Arnhem op route 41 of in Rijnstate Zevenaar op route 1. Tijdens de test vragen we u vier keer om in een kartonnen koker te blazen, om 8.15 uur, 8.45 uur, 9.15 uur en 10.15 uur. Na de eerste keer blazen krijgt u suikerwater te drinken. Tussen de blaasmomenten door neemt u plaats in de wachtruimte. Wij adviseren u om iets mee te nemen voor tijdverdrijf en een boterham om direct na de test iets te kunnen eten. Tijdens het onderzoek blijft u nuchter. Wel mag u een beetje water drinken.

Na het onderzoek bieden we u een kopje thee of koffie aan. Door het drinken van het suikerwater is het mogelijk dat u op de dag van het onderzoek of de dag erna diarree krijgt. Dit gaat vanzelf weer over.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Afspraak maken 

Voor een lactose, glucose en fructose H2-ademtest kunt u een afspraak maken op één van onderstaande bloedafnamelocaties. De tijdstippen waarop deze testen plaatsvinden staan hieronder vermeld. 

  • Rijnstate Arnhem, route 41
    Telefoonnummer: 088 - 005 7777
    Maandag t/m vrijdag: 8.00 uur
  • Rijnstate Zevenaar, route 1
    Telefoonnummer: 088 - 005 7777
    Dinsdag en woensdag: 8.15 uur

Vragen? 

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stel ze dan voor het onderzoek aan uw arts, de verpleegkundige of aan een van de medewerkers van het laboratorium.

Telefoonnummer 

Laboratorium informatielijn: 088 - 005 7777
Het onderzoek vindt plaats op ................................

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: