Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer
Minder afspraken mogelijk

Tot 18 september 2023 zijn er tijdelijk minder afspraken mogelijk op locatie Arnhem. Het kan zijn dat u moet uitwijken naar een andere locatie.

H2-ademtest

Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u een H2-ademtest (lactose, glucose of fructose) krijgt.

Wat houdt een H2-ademtest in?

We vragen een H2-ademtest met lactose (melksuiker) aan als uw arts vermoedt dat een tekort aan het enzym lactase uw klachten veroorzaakt. Hierdoor kan de lactose niet goed worden verteerd en opgenomen door de dunne darm. Darmbacteriën zetten de lactose die achterblijft om in H2-gas (waterstof). Dit kunnen we meten in de lucht die u uitademt. De H2-ademtest met glucose gebruiken we om een overgroei aan bacteriën aan te tonen of uit te sluiten. We gebruiken de H2-ademtest met fructose voor onderzoek naar fructose malabsorptie. 

Hoe bereidt u zich voor?

Vanaf een week voor het onderzoek mag u geen andere medicijnen gebruiken dan uw behandelend arts heeft voorgeschreven. Maakt u gebruik van antibiotica? Maak dan eerst de kuur af. Een maand nadat u gestopt bent met de kuur, kunt u een afspraak maken voor de ademtest.

  • Vanaf 16 uur voor de test geldt een specifiek dieet. Wat u wel of niet mag eten in deze periode staat in de onderstaande tabel. 
  • Vanaf 12 uur voor de test moet u nuchter te zijn. Dit betekent dat u niet meer mag eten, drinken en roken. U mag wel water drinken. Tandenpoetsen met tandpasta kan de test beïnvloeden. Gebruik dus alleen water bij het tandenpoetsen. Gebruik ook geen parfum of aftershave. Dat kan de test namelijk ook beïnvloeden.
Wat u WEL mag eten en drinken Wat u NIET mag eten en drinken 
Wit brood, beschuit, crackers, cornflakes, biscuit, eierkoek. Bruin brood, roggebrood, volkorenbrood, muesli, volkoren beschuit.
Vleesbeleg, vruchtenhagel, stroop, (basterd)suiker, jam. Pindakaas, chocoladepasta
Heldere bouillon,
vetarm gebakken/gebraden vlees, kip (ongepaneerd)
Vis (ongepaneerd.
Sterk gekruide sauzen of sterk gekruide jus, ei.
Witte rijst, witte pasta, gekookte aardappelen, puree. Volkoren pasta, zilvervlies rijst, frites, chips, erwten, bonen, kapucijners, linzen.
Ongeveer 100 gram gekookte groente, licht verteerbaar zoals witlof, worteltjes, spinazie. Alle koolsoorten, spruiten, zuurkool, bloemkool, broccoli
Uien, knoflook, taugé, prei, radijs, paprika, champignons, tomaten.
Zuurtjes, pepermunt. (Gedroogd) fruit, appelmoes, rauwkost, noten, vruchtengebak, chocolade.
Ranja, heldere druivensap of appelsap, koffie, thee. Melk en melkproducten, sojamelk, alcohol.

Hoe verloopt het onderzoek?

U meldt zich om 11.00 uur bij het Klinisch Chemisch Laboratorium in Rijnstate Arnhem op route 41. Gaat u naar Rijnstate Zevenaar? Dan meldt u zich daar om 8.00 uur op route 1. Tijdens de test vragen we u vier keer om in een kartonnen koker te blazen. Na de eerste keer blazen krijgt u suikerwater te drinken. Tussen de blaasmomenten door neemt u plaats in de wachtruimte. Wij adviseren u om iets mee te nemen voor tijdverdrijf en een boterham om direct na de test iets te kunnen eten. Tijdens het onderzoek blijft u nuchter. Wel mag u een beetje water drinken. De test duurt twee uur.

Na het onderzoek bieden we u een kopje thee of koffie aan. Door het drinken van het suikerwater is het mogelijk dat u op de dag van het onderzoek of de dag erna diarree krijgt. Dit gaat vanzelf weer over. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Hoe maakt u een afspraak?

Voor een lactose, glucose en fructose H2-ademtest kunt u een afspraak maken op één van onderstaande bloedafnamelocaties. De tijdstippen waarop deze testen plaatsvinden staan hieronder vermeld. 

Rijnstate Arnhem, route 41
Telefoonnummer: 088 - 005 7777
Maandag t/m vrijdag: 11.00 uur
Rijnstate Zevenaar, route 1
Telefoonnummer: 088 - 005 7777
Dinsdag en woensdag: 8.00 en 8.10 uur
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: