Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Gordelroos

U heeft gordelroos (herpes zoster). Dit veroorzaakt pijn. Samen met uw arts heeft u besloten dat een hiervoor een behandeling krijgt.

Wat is gordelroos?

Gordelroos (herpes zoster) ontstaat door het waterpokkenvirus. De meeste mensen lopen dit virus in hun jeugd op. Het virus kan lange tijd in het lichaam aanwezig zijn, zonder dat het klachten veroorzaakt. Toch kan het virus in een andere vorm toch ineens de kop opsteken. Bijvoorbeeld als de weerstand van het lichaam afneemt. Het virus nestelt zich nu in een zenuwknoop (ganglion). Hierdoor ontstaat er een zenuwontsteking. In het huidgebied van de aangetaste zenuw krijgt u last van roodheid, blaasjes, jeuk en pijn. Behandeling van gordelroos heeft alleen nut binnen vijf weken na de eerste klachten.

Waarom gordelroos behandelen?

Doel van de behandeling van gordelroos is de zwelling in de zenuw te verminderen en daardoor pijn tegen te gaan. 

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate in Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal maximaal vijftien minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit anderhalf uur.

Hoe verloopt de behandeling?

U krijgt een injectie vlak bij de zenuw waar u last van heeft, meestal in de ruimte rondom het ruggenmerg (de epidurale ruimte). Afhankelijk van welke zenuw het is, kan uw anesthesioloog de ruimte rond het ruggenmerg behandelen ter hoogte van uw nek, borstkas, lage rug of stuitbeen. Hiervoor komt u op uw buik op een behandeltafel te liggen. Alleen als u de injectie in uw nek krijgt, gaat u zitten voor de behandeling. Met behulp van röntgenbeelden bepalen we de plaats van de injectie. Na plaatselijke verdoving van de huid brengt uw arts een naald in tot in de ruimte rondom het ruggenmerg. Na controle met contrastvloeistof krijgt u een lokaal verdovingsmiddel (ropivacaine) en een ontstekingsremmend middel (dexamethason) toegediend.

Heeft u een injectie nodig bij de zenuwknoop van uw gezichtszenuwen? Dan brengt de arts u eerst onder lichte narcose, voordat hij de naald inbrengt.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het effect van de behandeling is pas na een paar dagen duidelijk. Soms is het nodig om de behandeling ter herhalen of een andere behandeling te doen. Tijdens een controleafspraak bespreekt uw verpleegkundige of arts dit met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: