Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gordelroos

U heeft gordelroos (herpes zoster). Dit veroorzaakt pijn. Samen met uw arts heeft u besloten dat u hiervoor een behandeling krijgt.

Wat is gordelroos?

Gordelroos (herpes zoster) ontstaat door het waterpokkenvirus. De meeste mensen lopen dit virus in hun jeugd op. Het virus kan lange tijd in het lichaam aanwezig zijn, zonder dat het klachten veroorzaakt. Toch kan het virus in een andere vorm toch ineens de kop opsteken.

Bijvoorbeeld als de weerstand van het lichaam vermindert. Het virus nestelt zich dan in een zenuwknoop (ganglion). Hierdoor ontstaat er een zenuwontsteking. In het huidgebied van de aangetaste zenuw krijgt u last van roodheid, blaasjes, jeuk en pijn.

Behandeling van gordelroos heeft alleen nut binnen 5 weken na de eerste klachten. Voor chronische pijnklachten die zijn ontstaan na een gordelroosinfectie (postherpetische neuralgie) kunnen pijnbehandelingen soms verlichting geven.

Waarom gordelroos behandelen?

Het doel van de behandeling van gordelroos is de zwelling in de zenuw te verminderen en daardoor pijn tegen te gaan. Door de behandeling wordt ook de kans op blijvende zenuwchade kleiner. Een blijvende zenuwbeschadiging kan er namelijk voor zorgen dat de pijn jaren duurt.

Deze napijn treedt bij slechts 5% van de patiënten met gordelroos op. Vooral mensen ouder dan 60 jaar en mensen met gordelroos in het gezicht hebben een verhoogde kans op napijn. De arts behandelt ook deze risicogroepen met een injectie.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op locatie Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal maximaal 15 minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit anderhalf uur.

Hoe verloopt de behandeling?

U krijgt vlak bij de zenuw waar u last van heeft een injectie, meestal in de ruimte rondom het ruggenmerg (de epidurale ruimte).

Afhankelijk van welke zenuw het is, kan uw anesthesioloog de ruimte rond het ruggenmerg behandelen ter hoogte van uw nek, borstkas, lage rug of stuitbeen. Hiervoor komt u op uw buik op een behandeltafel te liggen. Alleen als u de injectie in uw nek krijgt, gaat u zitten voor de behandeling.

Met röntgenbeelden bepalen we de plaats van de injectie. Na plaatselijke verdoving van de huid brengt uw arts een naald in tot in de ruimte rondom het ruggenmerg. Na controle met contrastvloeistof krijgt u een lokaal verdovingsmiddel (ropivacaine) en een ontstekingsremmend middel (dexamethason) toegediend.

Heeft u een injectie nodig bij de zenuwknoop van uw gezichtszenuwen? Dan komt  u eerst onder lichte narcose, voordat de arts de naald inbrengt.

Naast injecties met medicatie kunnen we ook een behandeling met stroom geven (pulsed radiofrequency-behandeling, ofwel PRF).

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het effect van de behandeling is pas na een paar dagen duidelijk. Soms is het nodig om de behandeling te herhalen of een andere behandeling te doen. Tijdens een controleafspraak bespreekt uw verpleegkundige of arts dit met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: