Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Goedaardige prostaatvergroting

Wat is een goedaardige prostaatvergroting?

Bij een goedaardige prostaatvergroting groeit de prostaat gelijkmatig naar binnen en naar buiten uit. De prostaat omklemt de plasbuis en als de prostaat gaat groeien, kan deze de plasbuis steeds iets verder dichtdrukken. Vanaf het 50ste levensjaar kan de prostaat zo groot zijn dat er geleidelijk aan klachten ontstaan met plassen.

Klachten bij een prostaatvergroting

Als gevolg van een prostaatvergroting kunt u problemen met plassen krijgen, zoals:

  • de urinestraal wordt minder krachtig en wordt soms onderbroken (persen versterkt de straal niet);
  • het duurt even voordat de eerste plas komt
  • u heeft meer aandrang en moet steeds weer plassen;
  • u moet vaker plassen met minder drang en weinig urine per keer;
  • u heeft last van nadruppelen;
  • u heeft het gevoel dat uw blaas niet leeg raakt (residugevoel);
  • u heeft soms een branderig gevoel tijdens het plassen;
  • u kunt moeilijk uw plas ophouden en soms zelfs helemaal niet;
  • u moet 's nachts enkele keren uit bed om te plassen.

Oorzaken van een prostaatvergroting

De oorzaak van de prostaatgroei hangt samen met het ouder worden en hormonale veranderingen. Waarom dit bij sommige mannen wel en bij andere mannen niet gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Zeker 30 procent van de mannen boven de 50 jaar krijgt last van plasklachten. Deze klachten wijzen gelukkig meestal niet op prostaatkanker.

Behandeling van een prostaatvergroting

De uroloog bekijkt met diverse onderzoeken wat er bij u aan de hand is. Bijvoorbeeld met een cystoscopie (blaasonderzoek), een uroflowmetrie (plastest), een echografie van de prostaat of een urodynamisch onderzoek. Het urodynamisch onderzoek is een onderzoek van de blaas, de bekkenbodemspieren en de sluitspier. Op basis van de uitslag van deze onderzoeken bepaalt de uroloog welke behandeling voor u de juiste is.

Medicatie of operatie

Als het gaat om een goedaardige vergroting van de prostaat, bestaat de behandeling in eerste instantie vaak uit medicijnen. Soms is het nodig het overtollige prostaatweefsel operatief te verwijderen. Deze verwijdering gebeurt in de regel via de plasbuis. Als de prostaat echter te groot is, haalt uw uroloog het overtollige prostaatweefsel weghalen via een snede in de buik (open prostaatoperatie). Veel mannen zijn bang om impotent te worden na een prostaatoperatie. Die kans is gelukkig erg klein. Doordat alleen het overtollige weefsel wordt verwijderd en de wand van de prostaat achterblijft, zal de prostaat weer aangroeien. Dat is overigens geen reden tot ongerustheid: de prostaat zal doorgaans nooit meer zo groot worden als vóór de ingreep.

Urolift-behandeling

Met een Urolift-behandeling brengen we een Urolift-systeem via de plasbuis in. Dit systeem drukt de prostaatkwabben die uw plasstraal blokkeren samen. Daarnaast zetten we de kwabben vast met een klein implantaat (een soort ankertje). Hierdoor onderstaat er meer ruimte tussen de prostaatkwabben waardoor het plassen makkelijker gaat. Het Urolift-systeem houdt het prostaatweefsel aan de kant. Hierdoor drukt de prostaat de plasbuis niet langer dicht. Deze behandeling is veilig en effectief. Het vermindert het krijgen van een erectie en zaadlozing niet. Een voordeel van deze methode is dat de arts niet hoeft te snijden en geen prostaatweefsel hoeft te verwijderen. Voor deze behandeling kunt u terecht bij Rijnstate Clinics. Meer informatie over een Urolift-behandeling vindt u op de website van Rijnstate Clinics.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: