Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Gezichtsveldonderzoek

In overleg met uw oogarts wordt bij u een gezichtsveldonderzoek verricht. Hierbij wordt de lichtgevoeligheid van uw ogen bepaald en wordt het “omgeving zien” getest.

Hoe verloopt de voorbereiding? 

Het gezichtsveldonderzoek vindt volgens afspraak plaats op de polikliniek Oogheelkunde in Velp of Zevenaar. Het onderzoek wordt gedaan door een assistente van de polikliniek. Tijdens het onderzoek moet u uw bril af te zetten. Als u contactlenzen draagt dan mag u die inhouden. Uw ogen worden één voor één afgedekt, omdat elk oog afzonderlijk wordt onderzocht.

Wat is het doel van het onderzoek? 

Met dit onderzoek willen we eventuele uitval in het gezichtsveld opsporen en vastleggen.

Hoe verloopt het onderzoek? 

Voor het onderzoek begint, krijgt u duidelijke instructies van de assistente. U zit op een stoel met uw kin op een kinsteun en één oog afgedekt. U kijkt in een grote halve bol naar het fixatiepunt in het midden. In de bol, om het fixatiepunt heen, worden lichtjes geprojecteerd. U moet op een knop drukken zodra u een lichtje ziet.

Tussen het onderzoek van het linkeroog en het rechteroog wordt gepauzeerd. In totaal duurt het onderzoek ongeveer 20 tot 30 minuten.

Voor een betrouwbare uitslag van het onderzoek is het heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo goed mogelijk recht vooruit naar het fixatiepunt blijft kijken. Hierdoor kan het onderzoek vermoeiend voor u zijn. Zorg dat u uitgerust bent om de test zo betrouwbaar mogelijk te maken. 

Wat gebeurt er na het onderzoek? 

Uw ogen worden voor dit onderzoek niet gedruppeld. Als u alleen naar het ziekenhuis komt, dan kunt u na het onderzoek prima zelfstandig naar huis. Als u een combinatieafspraak heeft met de oogarts, kan het wel nodig zijn om uw ogen te druppelen. Door de druppels kunt u 1 tot 3 uur wazig zien. In dit geval raden wij het u af om zelf auto te rijden.

Hoe krijgt u de uitslag? 

Uw oogarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u. Bij het maken van de afspraken hoort u of dit op één van onze locaties zal zijn of dat u de uitslag telefonisch krijgt.

Heeft u vragen? 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde via telefoonnummer: 088 - 005 5022.

U kiest optie 2 voor medisch inhoudelijke vragen. Houd uw patiëntnummer bij de hand. 

Meer weten? 

Neem voor meer informatie ook een kijkje op onze website www.rijnstate.nl of www.oogartsen.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!