Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gekneusde of gebroken ribben

De arts op de Spoedeisende hulp heeft geconstateerd dat u één of meerdere gebroken of gekneusde ribben heeft. Het is niet mogelijk deze aandoening met gips te behandelen Om het genezingsproces te bevorderen geven wij u in deze tekst enkele instructies mee. De behandeling bestaat alleen uit pijnstilling, die echter wel zeer belangrijk is. Voor het juiste gebruik van pijnstilling krijgt u een aparte folder mee.

Ademhaling 

Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u regelmatig diep doorzucht. U kunt dat doen door één keer per uur enkele malen achtereen diep in en uit te ademen. Probeer hoestprikkels niet te onderdrukken. Goed (op)hoesten kan een eventuele longontsteking voorkomen. Doorzuchten en (op)hoesten is een pijnlijke aangelegenheid. Door de borstkast te ondersteunen, kunt u de pijn zelf aanzienlijk verminderen. Ga hiervoor met uw rug plat tegen de muur staan en ondersteun met uw handen de ribben ter hoogte van de onderste ribben. Of vouw een laken of grote handdoek op en sla deze om uw borstkast ter hoogte van de onderste ribben (dit werkt als een ouderwets sluitlaken) en trek deze enigszins aan als u onverhoopt moet hoesten of als het doorzuchten erg pijnlijk is.

Genezing 

Een ribkneuzing of een gebroken rib herstelt over het algemeen vanzelf. Het herstel van de botbreuk duurt ongeveer 6 weken, maar de pijn kan nog langer aanwezig blijven.

Complicaties 

Mogelijke complicaties van een kneuzing of breuk van een of meerdere ribben zijn een longontsteking of een klaplong. Indien u klachten zou krijgen van acute benauwdheid, koorts of hoesten met vies slijm, adviseren wij u contact op te nemen met uw (huis)arts.

Vervolgafspraak 

U krijgt zo nodig een controleafspraak bij de traumatoloog over ongeveer 7 dagen.

Vragen 

Wanneer u nog vragen heeft over de behandeling, stel deze dan gerust aan de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. Zij beantwoorden deze graag.

Telefoonnummers 

Polikliniek Chirurgie: 088 - 005 7737

Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, via 088 - 005 6680.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: