Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gedraaide bal

Wat is een gedraaide bal?

Bij een gedraaide bal (torsio testis) is de bal om zijn as gedraaid. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de zaadbal afgekneld, wat veel pijn geeft. Een gedraaide bal ontstaat acuut.

Klachten

Een gedraaide bal is een zeer pijnlijke aandoening, waarbij u zich heel ziek kunt voelen. De volgende verschijnselen treden op:

  • acute hevige pijn die uitstraalt bij de bal naar uw rug en buik
  • misselijkheid
  • braken
  • verdikking van de zaadbal
  • pijn bij aanraking.

Oorzaken

Een gedraaide bal treedt spontaan of na een inspanning op. In zeldzame gevallen kan een gedraaide bal al vóór de geboorte zijn ontstaan. De aandoening komt vooral voor bij mannen tussen de 12 en 25 jaar.

Behandeling

Bij een gedraaide bal is direct (binnen vier uur) een behandeling nodig. Soms kan de bal met de hand worden teruggedraaid en zakt de pijn snel weg. Als dit niet lukt of kan, is een operatie nodig. De bal wordt dan teruggedraaid en als de bal nog gezond is, wordt deze meteen vastgezet. De andere bal wordt dan ook vastgezet om een draaiing te voorkomen. Als de bal niet meer functioneert, wordt deze meteen verwijderd.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: