Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gastroscopie bij kinderen

Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een gastroscopie. Hier leest u meer over dit onderzoek.

Informatie voor ouders en verzorgers. 

Wat is een gastroscopie? 

Een gastroscopie is een onderzoek waarmee we de binnenkant van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm met behulp van een endoscoop bekijken. Zo kunnen we de oorzaak van de klachten van uw kind onderzoeken. Een endoscoop is een soepele slang met een videocameraatje aan het uiteinde. De slang wordt via de mond, slokdarm en maag tot in de twaalfvingerige darm ingebracht. De arts kan de binnenkant van deze organen via een beeldscherm dan goed bekijken. Er kunnen kleine stukjes weefsel (biopten) worden genomen voor onderzoek. Ook kunnen we de endoscoop gebruiken voor bepaalde behandelingen, zoals het verwijderen van een ingeslikt voorwerp of het aanleggen van een gastrostoma (een buisje via de buik direct naar de maag voor het toedienen van voeding en medicijnen).

Waarom een gastroscopie? 

Uw kind heeft klachten waarvan de oorzaak mogelijk in de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm ligt. Als we de oorzaak van deze klachten niet kunnen vinden met ander onderzoek, bijvoorbeeld het onderzoeken van bloed, ontlasting of met röntgenfoto’s, kan een gastroscopie het beste onderzoek zijn.

Hoe vindt het onderzoek plaats? 

Afhankelijk van de situatie van uw kind bepaalt de arts of het onderzoek in een diepe slaap kan plaatsvinden (diepe sedatie met propofol) of onder narcose.
De werkwijze van de diepe sedatie staat beschreven in de betreffende folder. Als het onderzoek met diepe sedatie kan plaatsvinden, beoordeelt de kinderarts of er speciale risico’s zijn. Als deze er niet zijn, plannen we het onderzoek in. Als er wel speciale risico’s zijn, is er nog een aanvullende afspraak bij de anesthesist nodig.

Vindt het onderzoek onder narcose plaats, dan krijgt uw kind een afspraak op de polikliniek Anesthesie. Hier krijgen u en uw kind voorlichting over de werkwijze en de risico’s.

Doet een gastroscopie pijn? 

Het onderzoek vindt plaats in diepe slaap (diepe sedatie met propofol) of onder algehele narcose. De gastroscopie zelf en het nemen van de biopten doen geen pijn. Na de ingreep hebben sommige kinderen last van lichte keelpijn. Als het nodig is kan uw kind hiervoor paracetamol krijgen. Eventuele keelpijn is de volgende dag over. Ook kan uw kind last hebben van het opboeren van lucht. 

Is een gastroscopie gevaarlijk? 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide kinderartsen Maag-, Darm- en Leverziekten en endoscopie-verpleegkundigen. De endoscoop wordt altijd gedesinfecteerd voor gebruik en het is een veilig onderzoek. Bij minder dan 1 op de 1000 onderzoeken kan er een klein scheurtje in de slokdarm ontstaan, met name als de slokdarm erg ziek of vernauwd is. Na het nemen van biopten kan er heel soms een bloeding of gaatje in de maag of twaalfvingerige darm ontstaan.

Voorafgaand aan het onderzoek 

  • U krijgt van de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten een oproep waarin staat op welke dag en hoe laat het onderzoek is gepland. De dag voor het onderzoek belt de verpleegkundige van de kinderdagbehandeling u om door te geven hoe laat u zich daar moet melden.
  • Het is belangrijk dat uw kind nuchter is voor het onderzoek.
  • Als het onderzoek in de ochtend plaatsvindt, mag uw kind vanaf 00.00 uur niets meer eten. Uw kind mag tot twee uur voor de gastroscopie helder vloeibaar drinken. Hierna is het nodig dat uw kind tot het onderzoek nuchter blijft. Hierdoor is de maag tijdens het onderzoek zo leeg mogelijk. Als uw kind medicijnen gebruikt, mogen deze met een slokje water wel ingenomen worden.
  • Als het onderzoek in de middag plaatsvindt, mag uw kind ‘s morgens tot 9.00 uur een licht ontbijt nemen, zoals een beschuit. Daarna mag uw kind niets meer eten. Uw kind mag tot twee uur voor de gastroscopie helder vloeibaar drinken. Hierna is het nodig dat uw kind tot het onderzoek nuchter blijft. Hierdoor is de maag tijdens het onderzoek zo leeg mogelijk. Als uw kind medicijnen gebruikt, mogen deze met een slokje water wel ingenomen worden.

De dag van het onderzoek 

Uw kind wordt nuchter opgenomen voor dagopname op de unit Kinderdagbehandeling. Als uw kind aan de beurt is, brengen we het naar de onderzoeksruimte. Een van de ouders mag hier mee naar binnen. U mag bij uw kind blijven tot het slaapt. Als uw kind slaapt, plaatst de arts een bijtring tussen de tanden van uw kind om de slang en de tanden te beschermen. Hierna brengt de arts endoscoop via de mond in. De hele procedure (in slaap brengen, gastroscopie en wakker worden) neemt ongeveer 20 tot 30 minuten in beslag.

Na het onderzoek gaat uw kind naar de uitslaapkamer om verder bij te komen. Hier kunt u weer bij uw kind zijn. Als uw kind is bijgekomen brengen we het terug naar de kinderdagbehandeling. Uw kind mag weer iets drinken en eten als het goed wakker is. Daarna mag uw kind naar huis. Het kan zijn dat uw kind die dag nog wat suf en duizelig is, dus laat het rustig aandoen.

Kinderen die opgenomen zijn op de kinderafdeling worden niet opgenomen op de kinderdagbehandeling. De kinderafdeling verzorgt dan alle voor- en nazorg. 

Uitslag van het onderzoek 

Voor uw kind naar huis gaat, komt de arts met u bespreken wat er is gezien tijdens het onderzoek. Als er een klein beetje weefsel is weggenomen (biopt) duurt het ongeveer twee weken voordat dit onderzocht is. De arts spreekt met u af hoe en wanneer de uitslag met u besproken wordt. 

Thuis na het onderzoek 

Als er binnen 48 uur na de gastroscopie klachten optreden van braken of acute ernstige buikpijn, adviseren wij u om contact op te nemen met de dienstdoende kinderarts. Tijdens kantooruren kunt u daarvoor de polikliniek kindergeneeskunde bellen. Buiten kantoortijden kunt u via het Kindercentrum Unit kinderen de dienstdoende kinderarts bereiken. 

Telefoonnummer polikliniek Kindergeneeskunde 088 - 005 7782
Telefoonnummer Kindercentrum 088 - 005 8919 

Vragen? 

Als u nog vragen heeft, kunt u ons tijdens kantooruren bereiken via de polikliniek Kindergeneeskunde.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: