1. Ganglion
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Ganglion

Wat is ganglion?

Het polsgewricht is door een kapsel omgeven. Binnen dit kapsel zit een gelei-achtig vocht voor smering van het gewricht. Bij u is er een uitstulping ontstaan van dit gewrichtskapsel of van een peesschede in de pols. Deze uitstulping heeft zich gevuld met geleiachtig vocht. Het is goedaardig en wordt een ganglion cyste genoemd. Het ganglion ziet eruit als een bult onder de huid, meestal aan de bovenkant, soms de binnenkant, van de pols.

Klachten

Meestal heeft u geen of weinig klachten van een ganglion aan de pols. Een ganglion wordt vaak wel als hinderlijk of cosmetisch niet mooi ervaren. Een ganglion geeft pijnklachten in de uiterste standen van het gewricht en bij het steunen op de platte handen. In sommige gevallen kunnen er pijnklachten bij druk op de pols.

Oorzaak

De oorzaak is overbelasting, waardoor irritatie ontstaat en een overmatige productie van vocht of slijtage van het gewrichtskapsel.

Onderzoeken

Het ganglion zelf wordt onderzocht en de plaats waaruit het is ontstaan. Om uit te sluiten dat de klachten worden veroorzaakt door een aandoening aan het gewricht kan het nodig zijn dat een echografie, een röntgenfoto of een botscan wordt gemaakt.

Behandelingen

Alleen als u klachten heeft wordt een behandeling overwogen. Als het ganglion niet voldoende verdwijnt of weer terug komt bestaat de keuze tussen een punctie of een operatie. Tijdens een punctie wordt de uitstulping leeggezogen. In de week na de punctie moet u de plek waar het ganglion heeft gezeten enkele malen per dag flink masseren in de week na de punctie. Tijdens een operatie wordt het ganglion losgemaakt uit het omliggende weefsel en met oorsprong en al verwijderd. De operatie vindt plaats onder regionale verdoving.

Behandeling in het Hand- en Polscentrum

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.