Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Galblaasoperatie

In overleg met uw arts heeft u besloten uw galblaas te laten verwijderen. Hier leest u informatie over de operatie en adviezen voor na de operatie.

Waar ligt de galblaas?

De galblaas ligt rechts bovenin de buik, aan de onderkant van de lever. Het is een klein orgaan in de vorm van een peer.

Wat doet de galblaas?

De functie van de galblaas is de opslag van gal: een vloeistof die heel belangrijk is voor de vertering van vetten.
De lever maakt gal aan en voert de gal af naar de galblaas. Daar wordt deze ingedikt en opgeslagen. Als er voedsel in de darm komt, vooral bij vet voedsel, perst de galblaas de gal naar de twaalfvingerige darm. Dat is het begin van de dunne darm. De afvoergang waar de gal doorheen gaat, heet de grote galgang.
Als de galblaas is verwijderd, nemen de lever en de galgangen deze functie over.

Wanneer moet de galblaas worden verwijderd?

In de galblaas of de galwegen kunnen galstenen ontstaan. Het is de meest voorkomende aandoening van de galblaas. Galstenen geven niet altijd klachten. Alleen bij klachten is het nodig de galblaas te verwijderen. Ook als de galblaas ontstoken raakt kan een operatie nodig zijn.
Een ander woord voor verwijdering van de galblaas is cholecystectomie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: