1. Galblaaskanker
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Galblaaskanker

Wat is galblaaskanker?

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Om te groeien en om beschadigde of verouderde cellen te vervangen, maken we continu nieuwe cellen aan. Deze ontstaan door celdeling: een cel splitst zich in twee cellen. Soms gaat er door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval iets mis in de celdeling. Cellen kunnen zich overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de galblaas, spreken we van galblaaskanker.

Galblaas

De galblaas is een zakvormig orgaan waarvan de zeer dunne wand aan de binnenkant met een slijmvlies bedekt is en met gladde spiervezels doorkruist wordt. De door de lever geproduceerde gal wordt er tussen de maaltijden verzameld. Tijdens elke maaltijd trekt de galblaas samen, waardoor de gal in de twaalfvingerige darm gestuwd wordt waar ze helpt bij de vertering.

Hoe herkent u galblaaskanker?

De kwaadaardige tumoren van de galblaas veroorzaken gewoonlijk geen symptomen voordat de omliggende organen zijn bereikt. Als de galwegen door de tumor gehinderd worden, veroorzaakt de terugvloeiing van de gal naar de lever icterus (geelzucht) die zich snel ontwikkelt. Andere symptomen van galblaaskanker zijn gewichtsverlies en verminderde eetlust, misselijkheid en braken. Meestal wordt een galblaastumor per toeval ontdekt, vaak bij het verwijderen van de galblaas vanwege galstenen.

Risicogroepen

Galblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker die jaarlijks bij ongeveer 200 mensen wordt vastgesteld. Het is een van de weinige vormen die meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Vrouwen zijn gemiddeld ouder dan 60 jaar wanneer galblaaskanker wordt geconstateerd. Over de oorzaken van galblaaskanker is weinig bekend. Wel is er een vermoeden dat vrouwelijke hormonen, galstenen en voeding een rol spelen in het ontstaan ervan.

Behandeling

De behandeling wordt gekozen op basis van het type kanker, de grootte, plaats en groeiwijze van de tumor, de mate van doorgroei in omringende weefsels, de eventuele uitzaaiingen en uw algemene lichamelijke conditie en leeftijd. De meest toegepaste behandeling is een operatie, waarbij de tumor operatief verwijderd wordt.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.