Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Galblaaskanker

Wat is galblaaskanker?

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. We maken ons leven lang nieuwe cellen aan. Hierdoor kunnen we groeien en beschadigde of verouderde cellen vervangen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling: een cel splitst zich in twee cellen. Soms gaat er door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval iets mis in de celdeling. Cellen kunnen zich overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de galblaas, spreken we van galblaaskanker.

Galblaas

De galblaas is een zakvormig orgaan waarvan de zeer dunne wand aan de binnenkant met een slijmvlies bedekt is en met gladde spiervezels doorkruist wordt. Tussen de maaltijden wordt gal verzameld in de galblaas. De lever maakt dit gal aan. Tijdens elke maaltijd trekt de galblaas samen, waardoor de gal in de twaalfvingerige darm gestuwd wordt waar ze helpt bij de vertering.

Hoe herkent u galblaaskanker?

Van een kwaadaardige tumor in de galblaas merkt u eerst niets. U krijgt pas symptomen als de tumor de omliggende organen bereikt. Als de tumor de galwegen hindert, vloeit het gal terug naar de lever. Dit veroorzaakt icterus (geelzucht) die zich snel ontwikkelt. Andere symptomen van galblaaskanker zijn gewichtsverlies en verminderde eetlust, misselijkheid en braken. Meestal wordt een tumor in de galblaas per toeval ontdekt, vaak bij het verwijderen van de galblaas vanwege galstenen.

Risicogroepen

Galblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker die jaarlijks bij ongeveer 200 mensen wordt vastgesteld. Het is een van de weinige vormen die meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Vrouwen zijn gemiddeld ouder dan 60 jaar wanneer galblaaskanker wordt vastgesteld. Over de oorzaken van galblaaskanker is weinig bekend. Wel is er een vermoeden dat vrouwelijke hormonen, galstenen en voeding een rol spelen in het ontstaan ervan.

Behandeling

De behandeling wordt gekozen op basis van het type kanker, de grootte, plaats en groeiwijze van de tumor, de mate van doorgroei in omringende weefsels, de eventuele uitzaaiingen en uw algemene lichamelijke conditie en leeftijd. De meest toegepaste behandeling is een operatie, waarbij de tumor operatief verwijderd wordt.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: