Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Frenulumplastiek penis

U heeft samen met uw arts besloten om een frenulumplastiek aan uw penis te laten verrichten. Hier leest u meer over deze ingreep.

Wat is een frenulumplastiek? 

Een frenulumplastiek is een kleine ingreep waarbij een klein sneetje wordt gemaakt in het riempje/toompje (medische term: frenulum) aan de onderkant van de penis bij de voorhuid. Dit wordt daarna gehecht.
Deze poliklinische ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Voorbereiding 

Als u medicijnen gebruikt, mag u deze in het algemeen normaal blijven gebruiken. Als u antistollingsmiddelen gebruikt, bespreekt de arts met u hoeveel dagen u hiermee moet stoppen.

Wij raden u af om na de ingreep zelf aan het verkeer deel te nemen. Regel daarom voor u naar het ziekenhuis gaat uw vervoer terug naar huis. Daarnaast is het verstandig van tevoren paracetamol aan te schaffen.

De ingreep 

Tijdens de ingreep ligt u op een onderzoekstafel. Met een dun naaldje wordt het gebied rondom het frenulum verdoofd. Hierna maakt de uroloog een klein sneetje, dat vervolgens met een aantal hechtingen wordt gesloten. Soms worden hierbij kleine bloedinkjes dicht gebrand. De hechtingen lossen na 7 tot 21 dagen vanzelf op. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Nazorg 

Na de ingreep brengen we vaseline op het wondje aan en wordt de voorhuid er als een ‘verband’ overheen geschoven. Een aansluitende onderbroek geeft rust en steun in het wondgebied. Het wondje kan een beetje nabloeden. Een inlegkruisje of een gaasje in de onderbroek is voldoende om wat druppels op te vangen. U krijgt het tubetje vaseline mee naar huis om het wondje de eerste dagen mee in te vetten na het plassen.

Na de ingreep is het verstandig de rest van de dag rustig aan te doen. Na 1 of 2 dagen kunt u weer werken. Het gebied kan enkele dagen gevoelig of pijnlijk blijven. Hiervoor kunt u paracetamol gebruiken. Het plassen kan ook enkele dagen branderig voelen, als u doorplast verdwijnt dit gevoel meestal weer. Na één dag mag u weer douchen. U mag pas in een bad/zwembad als de hechtingen opgelost zijn. Sporten mag na 1 week en geslachtsgemeenschap na 3 weken.

Na de ingreep krijgt u, afhankelijk van uw klachten, pijnstilling. De anesthesist schrijft de pijnstilling voor. 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: