Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Fototherapie thuis

Uw baby ziet geel. In overleg met de kinderarts heeft u besloten dat uw baby thuis fototherapie krijgt. U en uw baby hoeven dan niet in het ziekenhuis te blijven. Hier vindt u meer informatie over fototherapie thuis en leest u wat u kunt verwachten.

Waardoor ziet uw baby geel?

De helft van alle pasgeboren baby’s wordt de tweede of derde dag een beetje geel. Dit is normaal en het verdwijnt meestal binnen een week. Baby’s zien geel doordat er veel bilirubine in het bloed is. De lever en nieren zorgen ervoor dat er niet te veel bilirubine in het bloed blijft. Deze organen hebben vlak na de geboorte wat meer tijd nodig om op gang te komen.

Als de baby erg geel is of klachten heeft, kunnen we het bloed onderzoeken naar de hoeveelheid bilirubine. Als dit te hoog is kunnen baby’s slaperig worden en daardoor minder gaan drinken. Sommige baby’s hebben meer kans op geelzien dan andere baby’s. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. Daar kijkt de kinderarts naar.

Wat is fototherapie thuis?

Voor baby’s die geelzien helpt behandeling met blauw licht. Dit heet fototherapie. Met deze behandeling voorkomen we schade aan het lichaam. Het blauwe licht bewerkt de bilirubine dat vervolgens met de urine en ontlasting het lichaam verlaat. De urine kan daarom wat donkerder gaan zien en de ontlasting kan zwart tot groen worden.

U krijgt een slaapzakje mee met daarin een lamp met blauw licht. Uw baby ligt zoveel mogelijk bloot in dit slaapzakje. Hij of zij draagt dan alleen een luier en krijgt een brilletje van stof op om de ogen tegen het blauwe licht te beschermen. Dit is nodig omdat het licht erg fel is. We controleren dagelijks de hoeveelheid bilirubine in het bloed door middel van een hielprik.

Wat gebeurt er voor de behandeling?

In het ziekenhuis legt de verpleegkundige u uit hoe u de lamp aanzet en het slaapzakje gebruikt. U krijgt een folder mee waarin u alles kunt nalezen.

Hoe verloopt de behandeling?

De verloskundige of laborant neemt dagelijks in de ochtend bloed af. Dit gebeurt bij u thuis. Het kan soms voorkomen dat u zelf met uw baby naar het ziekenhuis moet komen voor bloedafname. We bellen u over de uitslag. Aan de hand van de uitslag wordt bepaald of de behandeling moet doorgaan of gestaakt kan worden. Als u voor 17.30 uur nog niet bent gebeld, neemt u contact op met de afdeling Geboortezorg. Het telefoonnummer vindt u onder contact.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Nadat de fototherapie is gestopt nemen we nog minimaal één keer bloed af. De behandeling is klaar als de uitslag goed blijft. U brengt het slaapzakje met de lamp dan dezelfde dag terug naar de afdeling geboortezorg.

Waar moet u op letten tijdens de fototherapie?

Slaapzakje
Als u uw kind te veel uit het slaapzakje haalt tijdens het verzorgen en voeden, daalt de bilirubine onvoldoende waardoor de behandeling onvoldoende werkt. Het is belangrijk dat uw kind zoveel mogelijk in het slaapzakje blijft. Het slaapzakje mag niet nat worden, een ongelukje met een plasluier is geen probleem.

Brilletje
Vergeet het brilletje niet. Zo beschermt u de ogen van uw kind tegen het felle licht.

Temperatuur
Uw baby heeft het vaak warm in het slaapzakje. De lichaamstemperatuur van uw baby wordt daardoor hoger. Onderstoppen onder een deken is vaak helemaal niet nodig. Meet de temperatuur van uw baby bij iedere verschoning en overleg met de kraamverzorgende als dit hoger is dan 37,5 graden. Als de temperatuur meer dan 38 graden is, neemt u direct contact op met de verloskundige.

Als de kraamverzorgende er niet is, en uw kind heeft een temperatuur hoger dan 37,5 graden, volgt u de volgende stappen:

  1. Haal de dekens weg.
  2. Maak de zijkant van het slaapzakje open zodat de armen uit het slaapzakje kunnen.
  3. Meet de temperatuur van uw baby na een uur nog een keer. Bel de verloskundige om de temperatuur door te geven en te overleggen.

Drinken
Zorg dat uw baby voldoende drinkt. Dit helpt bilirubine sneller uit het lichaam te krijgen. Het geelzien komt vaker voor bij baby’s die borstvoeding krijgen. Daarom raden we aan om uw baby acht tot twaalf keer per dag de baby aan de borst te leggen. Zo komt de borstvoeding goed op gang en drinkt uw baby voldoende. Aanvullende voedingsadviezen worden gegeven door de kinderarts bij beoordeling in het ziekenhuis.

Uitslag
Sommige baby’s krijgen door de fototherapie wat uitslag op het lichaam. Dit is meestal niet erg en het verdwijnt vanzelf, neem wel altijd contact op met de verloskundige. Die kan beoordelen of het onschuldig is. Gebruik geen olie of lotion tijdens de behandeling want dan werkt de fototherapie niet goed.

Als het bilirubinegehalte te hoog blijft of te snel stijgt, doen we uitgebreid bloedonderzoek en kan het gebeuren dat we u baby toch opnemen in het ziekenhuis. De kinderarts bespreekt dit met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: