Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Fotodynamische therapie (PDT) bij Morbus Bowen

U heeft Morbus Bowen en heeft in overleg met uw dermatoloog besloten dat u fotodynamische therapie (PDT) krijgt. Hier leest u meer hierover. 
Morbus Bowen is een afwijking waarbij zich in de opperhuid afwijkende cellen bevinden. Het is een voorstadium van een plaveiselcelcarcinoom. Morbus Bowen ziet er uit als een rood, vaak iets schilferend plekje, dat vrij scherp van de gezonde huid is afgegrensd. Meestal heeft u geen jeuk of pijn. Deze plekjes zitten bij Morbus Bowen vooral op delen van de huid die regelmatig aan de zon worden blootgesteld, zoals de handruggen, onderarmen, onderbenen en het gezicht. 

Is behandeling nodig? 

Ja, behandeling van Morbus Bowen wordt sterk aangeraden, omdat de ziekte zich kan ontwikkelen tot een plaveiselcelcarcinoom. Preventief behandelen kan dit gevaar voorkomen. Fotodynamische therapie is relatief eenvoudig, veilig en effectief. 

Wat is fotodynamische therapie? 

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de kwaadaardige huidcellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht worden gemaakt. Vervolgens worden de kwaadaardige cellen belicht, waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden ze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Omdat fotodynamische therapie alleen effect heeft op de afwijkende cellen en niet op gezonde cellen, is deze behandeling zeer geschikt voor Morbus Bowen. 

Hoe verloopt de behandeling? 

U krijgt twee behandelingen die een week na elkaar plaatsvinden. 

  • In de eerste behandeling wordt zo nodig het overschot van het tumorweefsel van uw huid voorzichtig verwijderd. Dit kan pijn doen.
  • Vervolgens wordt een crème aangebracht met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt door de afwijkende huidcellen opgenomen en omgezet in een lichtgevoelige stof. De stof maakt de cellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht.
  • Daarna wordt de met crème ingesmeerde huid bedekt met folie. Over deze afdekfolie wordt een lichtwerende bedekking aangebracht. Na 3 uur wordt de folie verwijderd en de overgebleven crème afgenomen.
  • Ten slotte wordt de plek ongeveer 6 tot 8 minuten belicht met rood licht.
    Dit zorgt ervoor dat alleen de afwijkende huidcellen selectief worden afgestoten.

Na 1 week wordt deze behandeling nog een keer herhaald. 

Wat merkt u van de behandeling? 

Sommige patiënten voelen zich tijdens de belichting een beetje ongemakkelijk. Als u tijdens de behandeling pijn krijgt, kan het koelen van de plek helpen om de pijn te verlichten. Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn, is het nodig dat u deze nog minimaal 24 uur bedekt houdt. 

Wat gebeurt er na de behandeling? 

De afwijkende cellen worden afgestoten en nieuwe, gezonde cellen worden aangemaakt. Soms kunt u de eerste 24 uur na de behandeling nog lichte pijn hebben. Verder kunt u last hebben van roodheid (1-2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 weken tot 6 maanden).
Drie maanden na de behandeling wordt u nogmaals uitgenodigd op de polikliniek Dermatologie om het resultaat te bekijken en met uw dermatoloog te bespreken. 

Waarom juist fotodynamische therapie? 

Er bestaan nog andere behandelingen voor Morbus Bowen, zoals intensieve bevriezing met vloeibare stikstof of een celdodende crème (5-fluorouracil crème). Morbus Bowen kan ook onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie). In uw geval is gekozen voor fotodynamische therapie, omdat de behandeling effectief en selectief is (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat goed is. 

Aanbevelingen voor de toekomst 

Bescherm uw huid bij zonnig weer altijd met een antizonnebrandcrème. Een hoofddeksel biedt ook goede, aanvullende bescherming tegen overdadig zonlicht.
Omdat Morbus Bowen meestal het gevolg is van (overmatige) zon/UV-blootstelling, adviseren wij u om in de toekomst uw huid te beschermen tegen (overmatige) zon en geen zonnebank of gezichtsbruiner te gebruiken. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: