Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Fotodynamische therapie (PDT) bij het oppervlakkig basaalcelcarcinoom

U heeft een oppervlakkig basaalcelcarcinoom (superficieel BCC) en krijgt daarvoor fotodynamische therapie. Hier leest u meer hierover. U heeft van uw dermatoloog ook de patiëntenfolder basaalcelcarcinoom van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie gekregen. Wij raden u aan deze eerst aandachtig door te lezen, zodat u een goed beeld van de diagnose en de behandelingsmogelijkheden heeft.

U heeft een oppervlakkig basaalcelcarcinoom en krijgt daarvoor fotodynamische therapie. Dieper gelegen basaalcelcarcinomen (nodulair en sprieterig groeiend) komen niet in aanmerking voor deze behandeling. 

Is behandeling nodig? 

Deze tumor zaait vrijwel nooit uit, maar groeit wel door in het omliggende weefsel en moet om deze reden worden verwijderd. Fotodynamische therapie is relatief eenvoudig, veilig en effectief. 

Wat is fotodynamische therapie? 

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de kwaadaardige huidcellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht worden gemaakt. Vervolgens worden de kwaadaardige cellen belicht, waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden ze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Omdat fotodynamische therapie alleen effect heeft op de tumorcellen en niet op gezonde cellen, is deze behandeling zeer geschikt voor een oppervlakkig basaalcelcarcinoom. 

Hoe verloopt de behandeling? 

U krijgt twee behandelingen die een week na elkaar plaatsvinden. 

  • In de eerste behandeling wordt zo nodig het overschot van het tumorweefsel van uw huid voorzichtig verwijderd. Dit kan pijn doen.
  • Vervolgens wordt een crème aangebracht met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt door de kwaadaardige huidcellen opgenomen en omgezet in een lichtgevoelige stof. De stof maakt de cellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht.
  • Daarna wordt de met crème ingesmeerde huid bedekt met folie. Over deze afdekfolie wordt een lichtwerende bedekking aangebracht. Na 3 uur wordt de folie verwijderd en de overgebleven crème afgenomen.
  • Ten slotte wordt de plek ongeveer 6 tot 8 minuten belicht met rood licht. Dit zorgt ervoor dat alleen de aangedane huidcellen selectief worden afgestoten.
    Na 1 week wordt deze behandeling nog een keer herhaald.

Wat merkt u van de behandeling? 

Sommige patiënten voelen zich tijdens de belichting een beetje ongemakkelijk. Als u tijdens de behandeling pijn krijgt, kan het koelen van de plek helpen om de pijn te verlichten.
Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn, is het nodig dat u deze nog minimaal 24 uur bedekt houdt. 

Wat gebeurt er na de behandeling? 

De afwijkende cellen worden afgestoten en nieuwe, gezonde cellen worden aangemaakt. Soms kunt u de eerste 24 uur na de behandeling nog lichte pijn hebben. Verder kunt u last hebben van roodheid (1-2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 weken tot 4 maanden).
Drie maanden na de behandeling wordt u nogmaals uitgenodigd op de polikliniek Dermatologie om het resultaat te bekijken en met uw dermatoloog te bespreken.

Waarom juist fotodynamische therapie? 

Er bestaan ook andere behandelingen voor een basaalcelcarcinoom. In de meeste gevallen wordt dit carcinoom onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd (excisie). Soms bestaat de behandeling uit intensieve bevriezing met vloeibare stikstof, radiotherapie (bestraling) of een celdodende crème. In uw geval is gekozen voor fotodynamische therapie, omdat de behandeling effectief en selectief is (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat goed is. Als u met anderen over fotodynamische therapie praat, is het van belang te weten dat deze behandeling niet voor elke vorm van huidkanker geschikt is. Bij bepaalde vormen van een basaalcelcarcinoom is een chirurgische ingreep (excisie) nodig. 

Aanbevelingen voor de toekomst 

Bescherm uw huid bij zonnig weer altijd met een antizonnebrandcrème. Een hoofddeksel biedt ook goede, aanvullende bescherming tegen overdadig zonlicht. 
Omdat een basaalcelcarcinoom meestal het gevolg is van (overmatige) zon/UV-blootstelling, adviseren wij u om in de toekomst uw huid te beschermen tegen (overmatige) zon en geen zonnebank of gezichtsbruiner te gebruiken. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: