Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Fotodynamische therapie (PDT) bij actinische keratosen

U heeft actinische keratosen en heeft in overleg met uw dermatoloog besloten dat u fotodynamische therapie (PDT) krijgt. Hier leest u meer over PDT. U heeft van uw dermatoloog ook de patiëntenfolder actinische keratosen (nummer 21) van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie & Venereologie gekregen. Wij raden u aan deze eerst aandachtig door te lezen, zodat u een goed beeld van de diagnose en de behandelingsmogelijkheden heeft. \

Wat zijn actinische keratosen? 

Actinische keratosen zijn rode, schilferende plekjes, die meestal op het gelaat, het (onbehaarde) hoofd of op de armen en benen zitten.

Is behandeling nodig? 

Ja, behandeling wordt sterk aangeraden. Actinische keratosen kunnen zich in enkele gevallen ontwikkelen tot huidkanker. Preventief behandelen kan dit voorkomen. Er zijn verschillende behandelingen voor actinische keratosen. Fotodynamische therapie wordt met name gebruikt bij uitgebreidere gebieden met actinische keratosen. 

Wat is fotodynamische therapie? 

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangedane huidcellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht worden gemaakt. Vervolgens worden de aangedane cellen belicht, waardoor deze afsterven. Hierbij blijven de gezonde huidcellen gespaard. Na enkele weken worden de aangedane huidcellen vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. 

Hoe verloopt de behandeling? 

  • In de eerste behandeling wordt het overschot van het aangedane weefsel van uw huid verwijderd door deze voorzichtig weg te schaven. Dit kan pijn doen.
  • Daarna wordt een crème aangebracht met als werkzame stof methylaminolevulinaat. Deze stof wordt door de aangedane huidcellen opgenomen en verandert alleen daar in een lichtgevoelige stof. Deze stof maakt de cellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht.
  • Daarna wordt de met crème ingesmeerde huid afgedekt met een afdekfolie. De optimale inwerkingstijd van de crème is 3 uur. Over de afdekfolie wordt een lichtwerende bedekking aangebracht.
  • Na 3 uur wordt de folie verwijderd en de overgebleven crème afgenomen. Daarna wordt de plek ongeveer 6 tot 8 minuten belicht met rood licht. Door deze werkwijze worden alleen de aangedane huidcellen afgestoten.

Wat merkt u van de behandeling? 

Sommige patiënten voelen zich tijdens de belichting een beetje ongemakkelijk. Als u tijdens de behandeling pijn krijgt, kan het koelen van de plek helpen om de pijn te verlichten.

Omdat de behandelde plek nog enige tijd lichtgevoelig kan zijn, is het nodig dat u deze nog minimaal 24 uur bedekt houdt.

Wat gebeurt er na de behandeling? 

De aangedane cellen worden afgestoten en nieuwe, gezonde cellen aangemaakt. Soms kunt u de eerste 24 uur na de behandeling nog lichte pijn hebben. Verder kunt u last hebben van roodheid (1-2 weken), korstvorming (2 tot 5 dagen), zwellingen (2 tot 4 dagen) en kleurveranderingen van de huid (2 weken tot 6 maanden). Drie maanden na de behandeling wordt u nogmaals uitgenodigd op de polikliniek Dermatologie om het resultaat te bekijken en met uw dermatoloog te bespreken.

Waarom juist fotodynamische therapie? 

Er bestaan nog andere behandelingen voor actinische keratosen, zoals bevriezing met vloeibare stikstof. Omdat het in uw geval om uitgebreide actinische keratosen gaat, is er gekozen voor fotodynamische therapie. 

Deze behandeling is effectief en selectief (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat is goed.

Aanbevelingen voor de toekomst 

Bescherm uw huid bij zonnig weer altijd met een anti-zonnebrandcrème. Een hoofddeksel biedt ook goede, aanvullende bescherming tegen overdadig zonlicht.

Omdat actinische keratosen meestal het gevolg zijn van (overmatige) zon/UV-blootstelling, adviseren wij u om in de toekomst uw huid te beschermen tegen (overmatige) zon en geen zonnebank of gezichtsbruiner te gebruiken. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: