Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Fotoderm flitslampbehandeling

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u binnenkort een behandeling zult ondergaan met de fotodermflitslamp. Deze behandeling vindt plaats op de polikliniek Dermatologie in Rijnstate Elst. Hier leest u informatie over de voorbereiding en de behandeling zelf, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Bij een flitslampbehandeling worden de openstaande bloedvaatjes die in de huid liggen of de pigmentvlekken, door een zeer fijne, krachtige lichtstraal dichtgebrand. Het heeft bijna alleen effect op de gekleurde huidaandoening en vrijwel niet op de normale huid die hier omheen ligt. Dit licht komt niet verder dan één à twee millimeter in de huid. 

Instructies voor de behandeling 

Wij raden u dringend aan om vier weken voorafgaand aan de behandeling, de te behandelen plek niet bloot te stellen aan zon- of ander UV-licht. U krijgt een recept mee voor UV-blokkerende crème, die u dagelijks op de te behandelen plek moet aanbrengen. 
Indien u medicijnen gebruikt, meldt u dit vóór de behandeling aan uw arts. 

De behandeling 

Meestal krijgt u eerst op een minder zichtbare plaats een proefbehandeling om te kijken hoe u reageert op de behandeling. Vóór de behandeling krijgt u een speciale bril uitgereikt, om uw ogen tegen het felle licht te beschermen. Bij elke behandeling krijgt u enkele "lichtflitsjes" toegediend op de betreffende huidaandoening. De behandeling is weinig pijnlijk en in het algemeen is een verdoving niet nodig. Als u dat wenst, krijgt u een plaatselijke verdoving toegediend. De hele behandeling duurt tien à vijftien minuten.

Na de behandeling 

Na één behandeling zijn niet alle bloedvaatjes dicht of alle pigmentvlekken meteen verdwenen. Dit geeft soms een wat vlekkerig aanzien. Om dit te verbeteren moet dezelfde plek meestal meermalen worden behandeld. Tussen deze behandelingen is minstens een pauze van een maand nodig om de huid tot rust te laten komen. Het duurt vier tot negen maanden voordat de definitieve kleur van de behandelde plek verschijnt. Het eindresultaat van de behandeling is pas na één tot twee jaar te beoordelen.

Verzorging 

Direct na de behandeling is de behandelde plek rood en warm (niet pijnlijk). In de loop van de dag zwelt de plek iets op. Bij behandeling in de buurt van de ogen kan de huid sterk gezwollen zijn. Deze zwelling is niet gevaarlijk en verdwijnt weer vanzelf. Koude kompressen (bijv. een nat washandje) kunnen helpen.

U mag de behandelde plek voorzichtig deppend wassen. Douchen is geen bezwaar. In de week na de behandeling komt er soms wat vocht uit de behandelde plek en er kan een korstje ontstaan. Om littekens te voorkomen, mag u aan dit korstje niet krabben. Het valt er vanzelf af. U krijgt een recept mee voor een crème die u tweemaal per dag op de behandelde plek moet aanbrengen totdat het korstje verdwenen is. Daarna blijft er een rood restplekje over. Dit betekent niet dat de behandeling is mislukt. De gewenste opbleking treedt namelijk pas later (na zes tot twaalf weken) op. 

Het is belangrijk dat u het behandelde gebied gedurende vier weken na de behandeling niet blootstelt aan zonlicht of aan UV-licht van een zonnebank of hoogtezon. Hierdoor kunnen namelijk lelijke pigmentvlekken ontstaan. 

U krijgt een recept mee voor een UV-blokkerende crème, die u dagelijks op de bewuste plek moet aanbrengen. Deze bescherming moet u een jaar volhouden. Het aanbrengen van camouflage is geen bezwaar. Tot drie weken na de behandeling wordt het gebruik van andere kosmetica afgeraden. U mag gedurende deze periode ook niet zwemmen. 

Bij het volgen van de bovengenoemde aanwijzigingen is de kans op infectie zeer gering. 

Resultaat 

In het algemeen is het uiteindelijke resultaat van de behandeling gunstig. In enkele gevallen treedt geen verandering op van het behandelde gebied. Elke persoon is anders en het is niet altijd goed te voorspellen hoe iemand op de behandeling reageert. Drie weken tot drie maanden na de behandeling kan littekenvorming optreden. Soms is het litteken wat verdikt of juist wat ingezonken. Soms is er sprake van een pigmentverandering. Dit kan betekenen dat de huid op de plaats van de behandeling zowel lichter als donkerder kan worden dan de omgeving. Bij een donkere huidskleur is de kans op toename van pigment groter. Dit extra pigment verdwijnt vaak weer na zes tot twaalf maanden. Als er sprake is van een verminderd pigment, blijft dit vaak bestaan.

Vragen 

Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, zal de dermatoloog deze graag beantwoorden.

Telefoonnummers 

Polikliniek Dermatologie: 088 - 005 51 70.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: