Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Forsteo-injecties (teriparatide)

In overleg met uw arts gaat u Forsteo gebruiken. Dit is een middel om ernstige osteoporose (botontkalking) te behandelen. Hier leest u meer over dit medicijn.

Hoe werkt Forsteo? 

Forsteo is bedoeld voor de behandeling van ernstige osteoporose (botontkalking). Forsteo stimuleert de botaanmaak en remt de botafbraak. Hierdoor worden uw botten sterker en verkleint u de kans op botbreuken en het inzakken van uw wervels.

Het gebruik van Forsteo 

Leest u voor gebruik altijd eerst de bijsluiter. Forsteo wordt geleverd in een voorgevulde pen. Elke pen bevat genoeg Forsteo voor 28 dagen. De voorgeschreven dosis moet u dagelijks zelf inspuiten in de huid van uw dijbeen of buik, bij voorkeur ’s avonds voor het slapen gaan.
Bent u een injectie vergeten, doe dit dan alsnog, behalve als het al de volgende dag is. Gebruik dan alleen de injectie van die dag. U mag op één dag nooit een dubbele hoeveelheid inspuiten. De behandeling met Forsteo duurt anderhalf tot maximaal twee jaar.

Via ApotheekZorg krijgt u uitleg en een instructie over het injecteren van de Forsteo. Een verpleegkundige van ApotheekZorg neemt contact met u op voor het maken van een afspraak bij u thuis. 

Het effect van de behandeling  

Osteoporose is een ziekte die u niet voelt. Ook bij het gebruik van Forsteo zult u doorgaans geen verschil voelen. Toch begint de werking van het medicijn meteen nadat u het gekregen heeft en worden uw botten sterker. De reactie van de botcellen op het medicijn kan gemeten worden in het bloed. Bij het beëindigen van de behandeling wordt uw botdichtheid gecontroleerd met een DEXA-scan.

Bijwerkingen 

In sommige gevallen kan Forsteo leiden tot bijwerkingen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, beenkrampen/botpijnen, vermoeidheid, hartkloppingen en (zelden) pijn op de borst. Deze klachten verdwijnen meestal na enige tijd. Als bijwerkingen aanhouden, overleg dan met uw osteoporoseverpleegkundige.

Vragen 

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de osteoporoseverpleegkundige van de poli waar u geweest bent. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: