Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Fistel bij de anus

Uw behandelend arts heeft een fistel bij uw anus vastgesteld. Samen met uw arts heeft u besloten dat u hieraan wordt geopereerd. Hier leest u informatie over de aandoening en de behandelingsmogelijkheden.

Wat is een fistel?

Een fistel bij de anus (peri-anale fistel of fistula ani) is een verbinding tussen de endeldarm en de huid. Deze ontstaat meestal na een ontsteking in een anaalplooi of anaalkliertje. De ontsteking breidt zich uit in de sluitspier van de anus en daarna naar de huid. Als de ontsteking door de huid heen is gebroken, kan er een fistel overblijven. Soms lijkt het erop dat het fistelwondje is genezen, maar na enige tijd komt er toch weer vuil of vocht uit.

De fistel loopt bijna altijd door het onderste deel van de sluitspier van de anus. De fistel kan rechtstreeks naar de endeldarm lopen, maar kan ook heel ingewikkeld verlopen. Dan verloopt de fistel bijvoorbeeld kronkelig en mogelijk met zijvertakkingen of hij loopt hogerop door de sluitspier heen. Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld een fistelopening bij de rechterbil een inwendige verbinding heeft met de linkerkant van de endeldarm.

Waardoor ontstaat een fistel bij de anus?

Waarom deze aandoening bij de ene mens wel voorkomt en bij de andere niet, is niet bekend. Het is niet duidelijk of het bijvoorbeeld te maken heeft met een bepaald stoelgangspatroon: of iemand goed naar de wc kan gaan en hoe vaak iemand gaat.

Wat zijn de klachten bij een fistel bij de anus?

Uit een fistel bij de anus komt regelmatig vuil of vocht. Ook kan er af en toe weer een abcesje ontstaan, dat zich leegt via de fistel.

Hoe wordt bepaald of u een fistel bij de anus heeft?

Meestal zijn de klachten en de uitkomst van lichamelijk onderzoek duidelijk genoeg om te bepalen wat u heeft. Nader onderzoek is dan meestal niet nodig. Soms wordt een endo-echografie of een MRI uitgevoerd. Hiermee kan beter worden vastgesteld hoe de fistel naast de anus verloopt.

In zeldzame gevallen kan een fistel bij de anus komen door een darmziekte. Uw klachten en de uitkomst van het lichamelijk onderzoek kunnen hier al op wijzen. In dat geval is er wel meer onderzoek nodig. Dan worden er darmfoto’s gemaakt en er wordt een kijkonderzoek gedaan in de darm (endoscopie). Daarmee kan worden bepaald of u inderdaad een darmziekte heeft en hoe ernstig deze is.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: