Fietsergometrie (longfunctie)
In overleg met uw arts heeft u besloten een fietsergometrie te laten doen. Hier leest u meer over dit onderzoek.
Wat is een fietsergometrie?
Bij dit onderzoek meten wij uw maximale inspanningsvermogen met een fietstest. U fietst hierbij op een hometrainer. Het doel van het onderzoek is vaststellen wat de oorzaak is van een eventuele verminderde lichamelijke prestatie.
Voorbereiding thuis
- U mag uw medicijnen gewoon doorgebruiken, behalve als uw arts iets anders heeft aangegeven.
- U hoeft niet nuchter te blijven voor dit onderzoek. U mag dus gewoon eten en drinken voor het onderzoek.
- Eet de laatste twee uur voor de test geen zware maaltijd.
- Doe voor het onderzoek geen dingen waarbij u zich erg moet inspannen.
- Draag prettige schoenen en kleding waarmee u zich vrij kunt bewegen.
- Bent u zwanger? Zeg dit dan tegen de longfunctieanalist(e).
- Draag geen nagellak of kunstnagels.
- Neem geen kleine kinderen mee naar dit onderzoek.
Bent u op dit moment bezig met een antibiotica- of prednisonkuur in verband met een luchtweginfectie? Of bent u net met een kuur gestopt? Laat dit dan aan ons weten.
Let op! Wij vragen u om minimaal een week voor het onderzoek een hartfilmpje (ECG) te laten maken. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. U kunt gewoon langskomen.
Melden
U kunt zich voor het onderzoek melden bij de aanmeldzuil op de afdeling Longfunctie. Neem bij ieder bezoek aan Rijnstate uw identiteitsbewijs en uw Rijnstatekaart mee.
Voorbereiding in het ziekenhuis
U krijgt van de longfunctieanalist(e) een bloeddrukband om uw arm, zodat uw bloeddruk tijdens het onderzoek kan worden gemeten. U krijgt een masker op uw mond en neus om de in- en uitgeademde lucht te kunnen meten. Verder krijgt u plakkers op borst en rug om uw hartslag te kunnen meten en een knijpertje op uw vinger om het zuurstofgehalte te meten.
Hoe verloopt het onderzoek?
U neemt plaats op de fiets (hometrainer) en u gaat fietsen in een bepaald tempo. De weerstand wordt elke minuut opgevoerd waardoor het fietsen steeds zwaarder wordt. Het is belangrijk dat u zich tijdens de test maximaal inspant. Alleen dan kan worden vastgelegd wat de oorzaak is van een eventuele verminderde lichamelijke prestatie.
Tijdens het fietsen meten we de in- en uitgeademde lucht. Uw bloeddruk, het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartslag worden regelmatig gecontroleerd. De longfunctieanalist(e) kan aan de resultaten zien wanneer u zich maximaal heeft ingespannen. U mag ook zelf zeggen wanneer u niet meer verder kunt fietsen.
Hoe lang duurt het onderzoek?
De duur van het onderzoek varieert van 45 tot 75 minuten. De tijd dat u daadwerkelijk fietst, ligt tussen de 15 en 20 minuten.

Wanneer krijgt u de uitslag?
Uw arts bespreekt de uitslag van de test met u tijdens uw eerstvolgende controlebezoek op de polikliniek.
Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?
Door de maximale inspanning kunt u last krijgen van spierpijn, meestal de dag na de test.