Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Fibroscan

Binnenkort wordt bij u de hoeveelheid littekenweefsel in uw lever gemeten met een fibroscan. Hier leest u meer over dit onderzoek.

Binnenkort heeft u een afspraak bij een arts of verpleegkundig specialist van het Hepatitiscentrum van Rijnstate. Uw behandelaar heeft met u besproken dat de hoeveelheid littekenweefsel in uw lever gemeten wordt. Dit littekenweefsel wordt fibrose genoemd. We kunnen het littekenweefsel meten met een apparaat, de fibroscan. De fibroscan meet vooral de mate van fibrose bij patiënten met chronische hepatitis B en C, maar kan ook bij andere patiënten met een chronische leverziekte worden gebruikt. Als bekend is hoeveel fibrose er in uw lever zit, kan uw arts beter bepalen welke behandeling bij u past. 

De fibroscan 

Met de fibroscan meten we de elasticiteit van de lever, waardoor de mate van fibrose te bepalen is. Het onderzoek met de fibroscan maakt gebruik van geluidsgolven en is eenvoudig uit te voeren.

Voorbereiding 

Om de fibroscan goed te kunnen beoordelen, mag u vier uur van tevoren niet eten. U mag wel wat water of thee drinken.

Het onderzoek 

Het is niet nodig om kleding uit te trekken. De arts of verpleegkundig specialist vraagt u alleen uw buik bloot te maken. Hij of zij bepaalt eerst de plaats van de lever en waar de echokop geplaatst moet worden. Dit kan ter hoogte van uw lever zijn, rechts boven op uw buik of in de flank, tussen uw ribben. De arts of verpleegkundig specialist doet wat gel op deze plek, plaatst de echo-kop op de huid van uw buik en stuurt via de echokop de geluidsgolven. Dit voelt u tien keer als een soort tikje. Dit is niet pijnlijk. Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven terugkomen. De snelheid geeft aan hoe soepel uw lever is.

Mocht er wat gel op uw kleding komen: de gel is uitwasbaar. 

Duur van het onderzoek 

Het onderzoek duurt enkele minuten. De uitslag van de scan krijgt u van uw behandelaar.

Vragen? 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met ons Hepatitiscentrum:

  • Secretariaat polikliniek Infectieziekten: 088 - 005 6780
  • Polikliniek Maag-, Darm-, en Leverziekten: 088 - 005 6800

We zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur.  

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: