Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Extra informatie voor patiënten die een biventriculaire ICD krijgen

Biventriculaire ICD (CRT-D) 

Hartfalen kan worden behandeld door middel van een biventriculaire ICD. Een biventriculaire ICD kan eigenlijk alles wat een gewone ICD ook kan. Daarnaast kan hij echter patiënten met hartfalen aan een betere pompfunctie helpen.

Bij een biventriculaire ICD worden twee of drie draden geïmplanteerd: in de rechter boezem, rechter hartkamer en in de sinus coronarius, een bloedvat dat aan de buitenkant van het hart van de linker hartkamer naar de rechter boezem loopt. Met behulp van deze extra draad kunnen de verschillende delen van de hartkamers weer gelijktijdig samentrekken (synchroon). De biventriculaire ICD geeft hiertoe via de extra draad voortdurend, en in het eigen ritme van het hart, elektrische impulsjes af aan de linker hartkamer en via de standaard ICD-elektrode tegelijkertijd ook aan de rechter hartkamer. We noemen dit Cardiale Resynchronisatie Therapie (CRT).

Bij een implantatie van een biventriculaire ICD blijft u na de ingreep een nacht in het ziekenhuis.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: