Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

ERCP

U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een ERCP ondergaat. 

Wat is een ERCP? 

ERCP is de afkorting van endoscopische retrograde cholangeo-pancreaticografie. Dit is een onderzoek van de galwegen (cholangieën) en de afvoergang van de alvleesklier (pancreas).
Een ERCP gebeurt met behulp van een endoscoop (een buigzame slang). Aan de punt van de endoscoop zit een kijker. Tijdens het onderzoek wordt de endoscoop via uw mond, slokdarm en maag naar de dunne darm gebracht. Op deze manier kan de arts de uitgang van uw galwegen en alvleesklier in de dunne darm bekijken. Via de endoscoop wordt contrastvloeistof in de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier gebracht. Deze worden dan zichtbaar op het röntgenscherm. Vervolgens kunnen er röntgenfoto's gemaakt worden. Zo is het mogelijk om eventuele afwijkingen in uw galwegen of de afvoergang van uw alvleesklier op te sporen en te behandelen.

Let op: dit is niet het einde van de folder. Klik verder in het menu aan de linkerkant voor meer informatie over hoe u zich voorbereidt, over het onderzoek en de mogelijke risico's.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: