Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Epiduroscopie

Een epiduroscopie is een behandeling tegen pijnklachten aan uw onderrug en been. U heeft samen met uw arts besloten dat u deze behandeling krijgt. Tijdens deze behandeling proberen we inwendige verklevingen in de buurt van de vliezen rond het ruggenmerg los te maken en spuiten we medicijnen in. Dit doen we met behulp van een epiduroscoop. Dit is een dun slangetje met aan het uiteinde een kleine camera. Naast de camera zit een uitgang om te spoelen en voor het doorgeven van medicijnen.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de verkoeverkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling vindt plaats onder een roesje (sedatie). Deze wordt uitgevoerd door een sedatie-praktijkspecialist. We bellen u van tevoren voor een screening van uw gezondheid en om de sedatie met u te bespreken.

Het roesje wordt toegediend via een infuus. Ook krijgt u voor de behandeling antibiotica via het infuus. 

Na plaatselijke verdoving brengen we de epiduroscoop in, via de opening van het wervelkanaal bij het staartbeen tot bij de inwendige verklevingen in het wervelkanaal. Dit gebeurt met behulp van röntgenbeelden. Hierna proberen we de verklevingen losser te maken en de irritatie van de zenuwen te verminderen. We doen dit door het inspuiten van het enzym hyaluronidase, het bijnierschorshormoon dexamethason (corticosteroïd) en clonidine (pijnstiller). De behandeling duurt ongeveer een uur. U blijft na afloop nog even op de verkoeverkamer, waarna u weer teruggaat naar de afdeling van het Pijncentrum.

Waar moet u op letten na de behandeling?

U heeft een klein wondje aan de stuit dat vanzelf heelt. Vanwege het wondje mag u drie dagen niet in bad. U mag wel douchen.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Uw arts informeert u verder over uw behandeling. U krijgt hiervoor een afspraak. Het resultaat van de behandeling is pas na enkele weken tot maanden te beoordelen. Het kan voorkomen dat u eerder merkt dat de pijn minder wordt. Soms is een herhaling van de behandeling of een aanvullende behandeling nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: