Epidurale corticosteroïdeninjectie
Een epidurale corticosteroïdeninjectie is een behandeling tegen pijn. U heeft samen met uw arts besloten dat u deze injectie krijgt voor pijnklachten in uw rug of nek.
Wat is een epidurale corticosteroïdeninjectie?
Bij een epidurale corticosteroïdeninjectie krijgt u een plaatselijk verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend geneesmiddel (corticosteroïd) ingespoten. Deze injectie wordt gezet ter hoogte van de epidurale ruimte bij de nek, borstwervelkolom, de lage rug of het stuitje. Dit hangt af van hoe de pijn uitstraalt. De epidurale ruimte is de ruimte rond het ruggenmerg en de zenuwen die omsloten worden door de wervelkolom. Met de injectie proberen we de irritatie van een zenuwwortel of het ruggenmerg tot rust te brengen en uw pijn te verminderen.
Waar vindt de behandeling plaats?
Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.
Hoe lang duurt de behandeling?
De behandeling zelf duurt meestal maximaal vijftien minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit twee uur.
Hoe verloopt de behandeling?
Bij de injectie in uw rug ligt u op uw buik op een behandeltafel. Bij de injectie in de nek zit u op een stoel. Met behulp van röntgenbeelden wordt de plaats van de injectie bepaald. Na plaatselijke verdoving van de huid brengt de arts een naald in tot in de ruimte rondom het ruggenmerg (de epidurale ruimte). Na controle met contrastvloeistof krijgt u een lokaal verdovingsmiddel (lidocaïne) en een ontstekingsremmend middel (dexamethason) toegediend.
Wat is het resultaat van de behandeling?
Het resultaat van de behandeling is pas na enkele dagen tot weken te beoordelen. Vooral de eerste maanden kan een epidurale injectie met corticosteroïden effect hebben. Door de behandeling kan uw pijn minder worden, zolang deze nog niet vanzelf genezen is. Dit is echter niet bij iedereen zo. Soms kan de pijn zelfs toenemen. Als dit niet snel verbetert, dan raden we u geen tweede behandeling aan. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of de specialist het resultaat en mogelijke verdere behandeling met u.