Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Enterovirus

Uw kind is besmet met het enterovirus of wordt daarvan verdacht. Dit virus is besmettelijk. Daarom nemen we speciale maatregelen genomen in de verzorging van uw kind.

Enterovirus 

Het enterovirus is het hele jaar actief, vooral in de nazomer, herfst en winterperiode. Het enterovirus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door direct contact met uw kind. Ook door contact met voorwerpen, die al dan niet zichtbaar besmet zijn, vindt overdracht plaats. Buiten het lichaam, op handen en voorwerpen, kan het virus nog een tijdje blijven leven. Daarom is het erg belangrijk om uw handen goed te wassen en te desinfecteren. 

Verschijnselen 

Kinderen als volwassenen kunnen besmet raken met het enterovirus. Pasgeboreren, kinderen in de leeftijd tot zes weken en jongvolwassenen zijn het het meest gevoelig voor een besmetting. Deze kinderen kunnen bij besmetting klachten krijgen als koorts, rode vlekjes, slecht drinken, diarree of braken, ontstoken ogen en algeheel ziek zijn. Meestal is het een mild ziektebeeld met spontaan herstel in drie tot vier dagen. Maar de klachten kunnen ook ernstige vormen aannemen.

In het laboratorium onderzoeken we de ontlasting, materiaal uit de keel, bloed, urine en/of eventueel liquor (hersenvocht)van uw kind op de aanwezigheid van het enterovirus. Zo blijkt of de klachten van uw kind het gevolg zijn van een besmetting met dit virus. De behandeling van besmetting met het enterovirus is gericht op het tegengaan van de klachten. De behandeling kan bestaan uit pijnstilling met paracetamol, sondevoeding, een tijdelijk infuus als dat nodig is en/of extra zuurstof als dat nodig. Bij ernstige vormen van het ziektebeeld kan specifieke medicatie noodzakelijk zijn.

Om te voorkomen dat andere kinderen in het ziekenhuis of in de omgeving van uw kind ook worden besmet, nemen we isolatiemaatregelen.

Als uw kindje op de afdeling Geboortezorg is opgenomen, nemen we de volgende isolatiemaatregelen: 

  • Uw kind ligt op een éénpersoonskamer (suite).
  • Jassen hangt u bij binnenkomst achter de deur op.
  • Iedereen die de kamer binnengaat was eerst de handen met zeep en desinfecteert deze met handalcohol. 
  • Iedereen die de kamer verlaat desinfecteert de handen. 
  • Verplegend personeel doet een schort met lange mouwen aan en draagt handschoenen en eventueel een mondkapje bij het contact met uw kind.

 

Opheffing isolatie 

De isolatie wordt opgeheven als de arts een andere diagnose heeft gesteld dan het enterovirus of als uw kind volledig hersteld is van de klachten en niet meer besmettelijk is voor andere kinderen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: