Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Enterovirus

Uw kind is besmet met het enterovirus of wordt daarvan verdacht. Dit virus is  besmettelijk. Daarom nemen we speciale maatregelen in de verzorging van uw kind.

Besmetting van het enterovirus

Het enterovirus is het hele jaar actief, vooral in de nazomer, herfst en winterperiode. Het enterovirus wordt overgedragen door direct contact met uw kind, zoals bij luiers verschonen en knuffelen.
Buiten het lichaam, op handen en voorwerpen, kan het virus nog een tijdje blijven leven. Iemand die het virus bij zich draagt, kan het doorgeven aan anderen. Bijvoorbeeld door de handen te schudden of de telefoon na gebruik niet te ontsmetten. Daarom is het erg belangrijk om de handen regelmatig goed te wassen en te desinfecteren.

Klachten

Behalve volwassenen kunnen ook kinderen besmet raken met het enterovirus. Kinderen kunnen bij besmetting de volgende klachten krijgen:

• Koorts
• Rode vlekjes
• Slecht drinken
• Diarree of braken
• Ontstoken ogen
• Algeheel ziek zijn.

Meestal zijn het milde symptomen die na 3 - 4 dagen verdwijnen. Maar de klachten kunnen ook ernstige vormen aannemen.

Behandeling

In het laboratorium wordt de ontlasting, materiaal uit de keel, bloed, urine en/of soms liquor (hersenvocht) van uw kind onderzocht om na te gaan of het enterovirus aanwezig is. Zo kunnen we vaststellen of de klachten van uw kind het door een besmetting met dit virus zijn ontstaan.

De behandeling van het enterovirus is bedoeld om de klachten tegen te gaan. De behandeling kan bestaan uit paracetamol, sondevoeding, een tijdelijk infuus als dat nodig is en/of extra zuurstof als dat nodig is. Bij ernstige klachten kan speciale medicatie noodzakelijk zijn.

Isolatie

Om te voorkomen dat andere kinderen in het ziekenhuis of in de omgeving van uw kind ook worden besmet, nemen we isolatiemaatregelen.

Als uw kindje op de afdeling Geboortezorg is opgenomen, nemen we de volgende  isolatiemaatregelen:

  • Uw kind ligt samen met u op een eenpersoons kamer (suite)
  • Jassen moeten bij binnenkomst achter de deur worden opgehangen.
  • Iedereen die de kamer binnengaat, wast eerst de handen met zeep en desinfecteert ze daarna met handalcohol.
  • Iedereen die de kamer verlaat, desinfecteert de handen.
  • Verplegend personeel doet een schort met lange mouwen aan, draagt handschoenen en bij contact met uw kind een mondkapje.

De isolatie wordt opgeheven als de arts een andere diagnose heeft gesteld dan het enterovirus of als uw kindje volledig hersteld is van de klachten en niet meer besmettelijk is voor andere kinderen.

Vragen?

Heeft u vragen over het enterovirus of over de isolatie? De arts of de verpleegkundige beantwoorden deze graag.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: